Persoanele hipertensive trebuie să introducă în dietă două alimente pentru a reduce dozele de medicamente şi pentru a preveni infarctul şi accidentul vascular cerebral, recomandă medicii americani. Află care sunt acestea.
Două noi cercetări americane, prezentate în cea mai recentă conferinţă de cardiologie a Colegiului American de Cardiologie, au evidenţiat beneficiile stafidelor şi ale produselor din soia în controlul tensiunii arteriale.
Stafidele, bogate în potasiu
Primul arată că persoanele cu tensiunea arterială uşor peste limită (între 120/8 şi 139/89) ar trebui să mănânce stafide. Mai exact, specialiştii americani recomandă câte un pumn de stafide de trei ori pe zi, pentru ca, după 12 săptămâni, tensiunea să se echilibreze pe termen lung. Specialiştii pun acest efect benefic al stafidelor pe seama nivelului crescut de potasiu din compoziţia lor (un pumn de stafide are 212 miligrame de potasiu). În plus, ele sunt bogate şi în fibre alimentare, care au un efect indirect asupra tensiunii arteriale: reduc nivelul colesterolului sangvin.
De asemenea, stafidele sunt o sursă importantă de antioxidanţi, care acţionează benefic asupra elasticităţii vaselor de sânge.
Izoflavonele din soia menţin supleţea vaselor sangvine
Cel de-al doilea studiu a scos la iveală că persoanele cu tensiunea arterială peste 140/9 şi cu risc crescut de infarct ar trebui să bea zilnic un pahar cu lapte de soia, tofu sau preparate din boabe de soia. Ingredientul-cheie din soia sunt izoflavonele, substanţe care acţionează benefic asupra sistemului cardiovascular, reducând în timp tensiunea.
Potrivit specialiştilor de la Universitatea Columbia din SUA, doar 2,5 mg de izoflavone pe zi scad cu 5,5 mmHg tensiunea arterială în decurs de câteva săptămâni. Iar un pahar cu lapte de soia conţine de aproape zece ori această cantitate!
Explicaţia este că izoflavonele stimulează producţia în corp a unor enzime care dau naştere oxidului nitric, un gaz cunoscut pentru faptul că lărgeşte vasele de sânge şi scade tensiunea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu