vineri

INTERVIU. Avocata Elodiei: Cioacă s-a dus la amantă în noaptea crimei

Dezvăluiri incredibile în cazul morţii Elodiei Ghinescu.

Avocata Crina Marinela Radu, cea care apără interesele familiei Ghinescu, a declarat, pentru “Evenimentul zilei", că poliţistul Cristian Cioacă, soţul Elodiei, a cerut să fie scoasă de la întreţinere, înainte să o dea dispărută.

Mai mult, el s-a interesat de modul în care poate intra în posesia averii Elodiei, la scurt timp de la dispariţia acesteia. Crina Radu a mai povestit cum, în noaptea presupusei crime, Cioacă a fost la amanta sa din Piteşti.

Apoi, poliţistul ar fi încasat 60.000 de euro de la un individ, în schimbul cabinetului de avocatură al soţiei sale. Avocata susţine că, în 2-3 luni, Cioacă poate fi trimis în judecată pentru omor.

EVZ: Care sunt ultimele noutăţi în cazul Elodiei?
Crina Radu: În dosarul de omor, cel mai important, de altfel, am depus certificatul de deces. Am fost cu adresă şi am depus o copie a actului.

Este ultimul document necesar începerii urmăririi penale a lui Cristian Cioacă?
În opinia mea, în acest moment, dosarul de omor ar putea fi trimis în judecată pentru că sunt probe. Sunt probe directe care atestă că Cristian Cioacă se face vinovat de săvârşirea infracţiunii de omor asupra Elodiei Ghinescu.

Să nu uităm că, în anul 2007, în momentul în care s-a făcut acea propunere de arestare preventivă, respinsă, iniţial de Curtea de Apel Braşov, a fost acceptată, la recurs, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a apreciat că sunt indicii cedenotă faptul că poliţistul Cristian Cioacă s-ar face vinovat de săvârşirea infracţiunii de omor.

Tot Înalta Curte a luat faţă de Cristian Cioacă, la acel moment, măsura de a nu părăsi ţara. Şi în acel moment nu erau aşa multe probe. La acel moment nu erau găsite acele obiecte din râpa de la jumătatea drumului dintre Poiana Braşov şi Râşnov.

Pe ce s-au bazat anchetatorii?
În dosar erau declaraţiile martorilor, declaraţia şefului de scară unde locuiau Elodia Ghinescu şi Cristian Cioacă care a relatat faptul că Cioacă a mers, a doua zi, a treia zi să-i zică să o scoată pe Elodia de la întreţinere pe motiv că e plecată în vacanţă. De fapt, Elodia abia se întorsese din vacanţă.

Când a solicitat acest lucru?
Până să fie declarată dispărută Elodia. În noaptea de 29 spre 30 august 2007, Elodia a fost omorâtă. În 5 septembrie, Cioacă a formulat o cerere la IPJ Braşov prin care reclama dispariţia soţiei sale de la domiciliul conjugal. În acea perioadă, Cioacă a mers şi a solicitat la Asociaţie, şefului de scară, să nu mai fie introdusă pe lista de întreţinere pe motiv că Elodia a plecat.

Înseamnă că el avea certitudinea că Elodia nu mai vine acasă?
Exact. Pentru că a mers să o scoată pentru a nu mai plăti întreţinerea.

Ce alte mărturii mai există la dosar?
A fost declaraţia asistentei Elodiei Ghinescu care s-a despărţit de ea pe 29 august, în jurul orelor 14.00, la cabinet şi care a spus că Elodia urma să vină a doua zi la cabinet. Avea clienţi programaţi la birou, urma să meargă la Penitenciarul Codlea, la un alt client.

N-au avut nicio discuţie despre faptul că urma să plece. Pe de altă parte, există declaraţia bonei care spune că, pe 29 august, în jurul orei 19.00, a lăsat-o pe Elodia cu băiatul în casă, urmând ca pe 30 august să revină pentru a sta cu copilul. A doua zi, însă, Cioacă a sunat-o, pe la 8.50, şi i-a spus să se grăbească. Când a ajuns acolo, Cioacă i-a spus să îi facă bagajul băiatului pentru a-l duce la părinţii lui, la Piteşti.

Când l-a întrebat unde e Elodia, dumnealui a spus că a plecat. Apoi, a plecat timp de două ore. El le-a spus anchetatorilor că s-a dus să ia iaurt pentru copil la Selgros, ori, s-a verificat pe camerele de luat vederi şi s-a demonstrat că nu e aşa.

Cum a început ancheta?
Abia după 11 zile. Deşi Cioacă o declarase dispărută pe 5 septembrie, pe data de 10 am fost la comandantul IPJ Braşov, fiind convinsă că i s-a întâmplat ceva grav Elodiei. Abia de a doua zi au demarat cercetările iar, la tre zile după aceea, a preluat ancheta Parchetul General. Fiind şef de birou şi ofiţer de judiciar, majoritatea colegilor l-au crezut când spunea că Elodia se întoarce. Ancheta de acasă, necesară în cazul unei dispariţii, a fost făcută la un pahar cu bere.

Ce dovezi sunt din noaptea dispariţiei?
Eu i-am spus comandantului IPJ Braşov că Elodia a fost, cel mai probabil, omorâtă şi se află pe drumul dintre Braşov şi Piteşti. Pentru că, în acea noapte, Cioacă a mers la Piteşti. S-a stabilit pe camerele de luat vederi. A fost văzut la o benzinărie, la ieşirea din Braşov, spre Piteşti. Era îmbrăcat în hainele de poliţist. A mers la persoana cu care avea o relaţie, Diana Precup, din Piteşti. Aceasta, iniţial, nu a recunoscut însă, după aceea, a mărturisit că Cioacă a venit la ea şi i-a zis că a vrut să-i facă o surpriză. A zis că a stat foarte puţin şi s-a întors în Braşov.

La scurt timp după dispariţia Elodiei, ca să justifice absenţele în faţa instanţei, Cioacă i-a spus asistentei fostei sale soţii să meargă la medicul de familie şi să scoată un certificat medical. L-a scos, deşi nu era legal, dar asistenta era soţia unui subaltern de al lui Cioacă, la Secţia 2 Poliţie Braşov. Cioacă a făcut asta să mai tragă de timp.

Care sunt dovezile care îl pot incrimina?
Pe lângă mărturii, au fost găsite urme de sânge în toată casa. S-au văzut la luminal, nu cu ochiul liber. În zece zile a avut timp să cureţe. Doi pereţi din dormitor erau zugrăviţi recent. Traseul petelor de sânge, făcut pe baza unui raport tehnico- ştiinţific, a stabilit că încep din dormitor, merg spre baie, pe hol şi spre ieşirea din casă. Arată cum a început lupta. Pentru că Elodia s-a luptat pentru viaţa ei. Alte urme de sânge au fost găsite în maşină, pe mănuşi chirurgicale şi pe obiecte ale Elodiei transportate cu un sac de plastic.

Poate fi trimis în judecată?
Pe baza tuturor probelor, Cioacă poate fi trimis în judecată. Sunt exemple şi în SUA de criminali trimişi în judecată fără găsirea cadavrului. Dacă ar fi lăsat în libertate, s-ar crea un precedent periculos. Ar însemna că orice criminal poate distruge cadavrul ştiind că, în lipsa acestuia, nu poate să răspundă penal. În mod normal, în 2-3 luni dosarul ar putea ajunge pe masa judecătorilor.

Este un caz aparte?
Eu cred că este un caz unic prin complexitatea lui. Trebuie spus că Cioacă are cinci dosare penale, este suspectat de omor şi totuşi este poliţist. Ca să îşi creeze o imagine bună, el nu a spus măcar că are e-mailurile Elodiei. Le avea încă de pe 2 septembrie. Le-a făcut publice la TV şi, abia pe 22 noiembrie, a fost obligat să le predea la Parchetul General.

Ce se întâmplă cu biroul de avocatură al Elodiei?
A fost cumpărat de Elodia pe 11 iulie 2007, înainte să plece în vacanţă, la Veneţia, unde a fost şi Diana Pricop. După dispariţia sa, în martie 2008, Cioacă a încheiat, cu un anumit Măluşelu, un contract de închiriere pe zece ani, cu promisiune de vânzare-cumpărare. Fiind bun comun, nu putea să îl înstrăineze. Însă a stabilit preţul de 60.000 de euro, preţ care nu mai poate fi renegociat.

Banii s-au dat în acel moment pentru că, altfel, nu era stipulată această sumă. Am desfiinţat actele în instanţă, însă Cioacă, deşi nu avea dreptul, l-a numit pe Măluşelu administrator care, la rândul lui, l-a închiriat altcuiva până în 2015. Cioacă s-a interesat, de alfel, şi de posibilitatea de a intra în posesia asigurării Elodiei, chiar în 2008. Deci, ştia că e moartă!

Niciun comentariu: