Actorul Ştefan Radof a murit miercuri la vârsta de 78 de ani.
Ştefan Radof a dat viaţă unei galerii însemnate de personaje din dramaturgia naţională şi universală, clasică, modernă şi contemporană, în teatru, cinematografie, televiziune şi radio. A fost membru UNITER şi USR. A fost decorat cu înalta distincţie - "Steaua României" - în grad de Cavaler.
Radof s-a nascut la 1 decembrie 1934, în comuna Buftea din judetul Ilfov, din părinţi basarabeni.
În toamna anului 1960, a fost admis la Institutul de Teatru, în clasa maestrului Costache Antoniu.
Şi-a început cariera artistică în 1964 la teatrul din Piatra-Neamţ. Un an mai târziu a intrat prin concurs la teatrul Nottara unde era director Horia Lovinescu.
În anii 1993-1995, a moderat la TVR 1 show-ul "De la egal la egal... Amical!".
A jucat în Titanic Vals, Pescăruşul, Visul unei nopţi de iarnă , Conu Leonida fata cu reactiunea, piesă în care juca rolul Coanei Efimiţa, de unde i s-a tras şi porecla de Baba Radof.
Între anii 1990 - 1994 a fost profesor asociat la A.T.F si apoi la Hyperion, dar a renunţat acuzând degradarea învăţământului de specialitate.
Între 1992 şi 1996 a fost senator din partea Partidului Alianţei Civice, dar şi viaţa politică l-a dezamăgit aşa că s-a întors la teatru şi la scris.
A publicat cinci volume de versuri, schiţe, eseuri scenarii de film şi TV.
Actorul declara anul trecut, de ziua lui: "Mai am un vis: să apuc să văd Basarabia (Republica Moldova) intrând în Uniunea Europeană, acolo unde îi e locul, alături de patria mamă. În rest, ca om de cultură, iertaţi-mi îndrăzneala, încerc, cu toată puterea pe care-o mai am, să fac ce ştiu să fac mai bine şi la nevoie chiar mai mult... Aştept, cu luminată credinţă, să mă apropii de marea decolare, când poate voi pleca spre o altă/aceeaşi planetă să-mi continuu veşnicia."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu