luni

ANSVSA: Ce este Codex Alimentarius?

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis un comunicatprin care descrie rolul, scopul şi aplicabilităţile aşa-numitului Codex Alimentarius.Acestastabileşte o colecţie de norme (standarde) alimentare internaţional adoptate, furnizândun punct de referinţă unic la nivel internaţional.

Normele prevăzute în Codex Alimentarius au scopul de a proteja sănătatea consumatorilor şi de a asigura practici oneste în comerţul alimentar.Normele sunt utilizate în mod facultativ în relaţiile comerciale.

Codex Alimentarius include:
- standarde pentru toate grupurile de produse alimentare, fie prelucrate, semiprelucrate sau materii prime pentru distribuirea către consumator;

- prevederi referitoare la igiena alimentelor, aditivii alimentari, reziduurile de pesticide, contaminanţi, etichetare şi prezentare, metode de analiză, recoltare a probelor etc.;

- prevederi cu caracter consultativ sub forma de coduri de practică, îndrumări sau alte măsuri recomandabile.

Standardele Codex şi alte prevederi nu au o valoare echivalentă cu legile şi normele naţionale. Ele prezintă norme recomandate de FAO/WHO pentru guvernele statelor şi sunt valoroase din acest punct de vedere.

„Menţionăm că, România, în calitate de Stat Membru al Uniunii Europene, aplică direct legislaţia comunitară la nivelul ţării noastre, începând cu anul 2007. Ca atare, operatorii din domeniu au obligativitatea de a respecta legislaţia naţională, regulamentele, directivele şi deciziile stabilite la nivelul Uniunii Europene şi pot utiliza, opţional, standardele Codex în relaţiile comerciale”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Niciun comentariu: