luni

Control ANPC împreună cu organele de poliție în piețele din Capitală

Potrivit unui comunicat de presă al ANPC, trimis redacției nostre, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, împreună cu organele de poliție, au desfășurat o acțiune de control pentru verificarea comercializării produselor de sezon în piețele bucureștene: 1 Decembrie, 16 Februarie, Traian și Matache.


La 9 dintre operatorii economici controlați s-au constatat abateri de la prevederile legale în domeniul protecției consumatorilor, în urma cărora au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 32 mii lei. S-a dispus măsura opririi temporare de la comercializare a 50 kg carne preambalată pasăre și berbecuț etichetată necorespunzator. S-a dispus măsura opririi definitive și retragerea de la comercializare a 40 kg carne de vită alterată și a produsului Kaiser alterat, improprii consumului uman.

Principalele abateri constatate au fost:

• comercializare Kaiser alterat, cozonac cu nuca fără deținere atestat de produs
tradițional;

• comercializare cozonac cu nuca și cacao cu valoare nutritivă eronată;
• comercializare organe miel cu etichetă netradusă (comerț intracomunitar Grecia);
• comercializare vin prin practică comercială incorecta, necorelare denumire și an de recolta față de buletinul de analize și față de informarea de la locul de comercializare;
• comercializare carne preambalată pasăre și berbecuț fără etichete pentru identificarea datei limita de consum;
• comercializare carne de vită alterata (40 kg) și carne de oaie (20 kg) fără documente de provenienta;
• pește depozitat necorespunzător.

Constantin Cerbulescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, sfătuiește consumatorii, pentru a nu avea „surprize neplăcute” la pregătirea mesei de Paște sau a se expune unor pericole asupra sănătății, să țină cont de recomandările ANPC la achiziționarea urmatoarelor produse:

Carnea de miel

• cumpărați numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe;

• Carnea trebuie să prezinte ștampilă sanitar-veterinară;

• Carnea să fie elastică și să nu prezinte suprafața lipicioasă și urât mirositoare;

• Carnea achiziționată se va transporta în condiții igienice, cât mai repede și se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 4 grade C.

Pește

• La cumpărare verificați dacă peștele proaspăt prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind ușor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenușie sau brună; în aceste cazuri peștele este sigur alterat și poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră;

• Peștele proaspăt trebuie păstrat și expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parțial acoperit de gheață.

Niciun comentariu: