Potrivit unui comunicat de presă al ANPC, trimis redacției nostre, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, împreună cu organele de poliție, au desfășurat o acțiune de control pentru verificarea comercializării produselor de sezon în piețele bucureștene: 1 Decembrie, 16 Februarie, Traian și Matache.
La 9 dintre operatorii economici controlați s-au constatat abateri de la prevederile legale în domeniul protecției consumatorilor, în urma cărora au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 32 mii lei. S-a dispus măsura opririi temporare de la comercializare a 50 kg carne preambalată pasăre și berbecuț etichetată necorespunzator. S-a dispus măsura opririi definitive și retragerea de la comercializare a 40 kg carne de vită alterată și a produsului Kaiser alterat, improprii consumului uman.
Principalele abateri constatate au fost:
• comercializare Kaiser alterat, cozonac cu nuca fără deținere atestat de produs
tradițional;
• comercializare cozonac cu nuca și cacao cu valoare nutritivă eronată;
• comercializare organe miel cu etichetă netradusă (comerț intracomunitar Grecia);
• comercializare vin prin practică comercială incorecta, necorelare denumire și an de recolta față de buletinul de analize și față de informarea de la locul de comercializare;
• comercializare carne preambalată pasăre și berbecuț fără etichete pentru identificarea datei limita de consum;
• comercializare carne de vită alterata (40 kg) și carne de oaie (20 kg) fără documente de provenienta;
• pește depozitat necorespunzător.
Constantin Cerbulescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, sfătuiește consumatorii, pentru a nu avea „surprize neplăcute” la pregătirea mesei de Paște sau a se expune unor pericole asupra sănătății, să țină cont de recomandările ANPC la achiziționarea urmatoarelor produse:
Carnea de miel
• cumpărați numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe;
• Carnea trebuie să prezinte ștampilă sanitar-veterinară;
• Carnea să fie elastică și să nu prezinte suprafața lipicioasă și urât mirositoare;
• Carnea achiziționată se va transporta în condiții igienice, cât mai repede și se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 4 grade C.
Pește
• La cumpărare verificați dacă peștele proaspăt prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind ușor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenușie sau brună; în aceste cazuri peștele este sigur alterat și poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră;
• Peștele proaspăt trebuie păstrat și expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parțial acoperit de gheață.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu