Carnea la grătar pregătită la temperaturi mari devine o bombă cu ceas. Există însă soluţii pentru a nu vă pune sănătatea în pericol.
Cruditățile nu trebuie lăsate mai mult de 10 minute pe grătar, la foc mic. Sunt excelente merele, vânăta, ciupercile, ardeii
Două substanţe formate la suprafaţa cărnii lăsate prea mult pe grătar cresc riscul de cancer. Grăsimile creează fum şi duc la formarea hidrocarburilor aromatice policiclice.
Nutriţioniştii spun că orice produs gătit în jurul fumului va conţine o doză mai mică sau mai mare din această substanţă. Vestea bună este că efectul poate fi evitat, respectând câteva sfaturi simple.
Grătarul, oricât de sănătos, este o masă consistentă, aşa că pregătiţi şi consumaţi porţii mici. Limitaţi-vă la bucăţi de friptură de mărimea unui pachet de cărţi de joc, jumătăţi de cârnaţi şi felii potrivite de muşchi de porc, toate servite alături de legume.
Puiul la grătar este prima alegere a persoanelor care ţin la siluetă. Consumat însă cu tot cu pieliţă poate fi dăunător, din cauza grăsimilor saturate, asociate cu un risc cardiovascular şi colesterol mărit.
Pentru a-şi păstra proprietăţile nutriţionale, puiul trebuie curăţat de piele înainte de a fi pus la gătit. 120 de grame de piept de pui la grătar cu crustă are peste 200 de calorii şi 8,8 g de grăsimi, faţă de cel simplu, cu 190 de calorii şi 4 grame de grăsime.
Aceste sfaturi sunt valabile şi pentru carnea de vită sau porc. Alegeţi părţile cele mai slabe ale animalului şi îndepărtaţi toată grăsimea vizibilă. Sosurile şi marinatele sunt o modalitate simplă de a da cărnii savoare.
Puteţi alege între sos Worcestershire, o combinaţie de ceapă, oţet, sos de soia şi condimente indiene, Chilly, un sos picant cu ardei iuţi, pastă de tomate simplă, melasă, un sirop brun din trestie de zahăr sau binecunoscutul sos de soia.
Şi legumele pot fi gătite la grătar. Crudităţile trebuie porţionate şi lăsate între 8 şi 10 minute, întorcându-le frecvent. Se pot prepara pe grătar: ceapa, porumbul, ciupercile, vânăta, dovlecelul, ardeii, dar şi mărul.
"Îndepărtaţi părţile negre ale cărnii pregătite la grătar, pentru că acelea conţin reziduurile toxice."
EDUARD ADAMESCU, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu