luni

SUPERALIMENTE Seminţele de in te ajută să slăbeşti

Puţină lume le include în dietă, deşi sunt unele dintre seminţele cu cel mai mare conţinut de substanţe nutritive şi, deci, cu cele mai multe beneficii pentru sănătate, dar şi pentru siluetă.

Conţinutul extrem de bogat în fibre alimentare face din seminţele de in adevăraţi aliaţi în curele de slăbire, spun specialiştii. „Aceste seminţe conferă rapid senzaţia de saţietate şi limitează asimilarea grăsimilor în organism", explică medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Medas din Bucureşti.
Prin urmare, consumând zilnic seminţe de in, vom reduce considerabil necesarul de calorii, fără însă a ne priva de vitamine şi de minerale. Fiindcă aceste seminţe sunt o sursă extrem de importantă de astfel de substanţe nutritive. De altfel, studiile au arătat că ele sunt bogate în aproape toate vitaminele din complexul B, în magneziu, mangan, seleniu şi în calciu.
În plus, consumul regulat de seminţe de in favorizează eliminarea din organism a toxinelor ce rezultă din „topirea" grăsimii corporale, spun specialiştii.

Reduc nivelul glicemiei

Fibrele solubile din compoziţia seminţelor de in (se dizolvă în lichidul digestiv, formând o substanţă gelatinoasă care „absoarbe" toxinele din sânge) sunt eficiente şi în reducerea absorbţiei zahărului în sânge, reducând astfel nivelul glicemiei.
În plus, odată cu nivelul glucozei, scade şi cel al insulinei (hormonul care reglează glicemia). Acesta este încă un punct în plus pentru seminţele de in în favoarea reducerii ponderale, fiindcă o cantitate prea mare de insulină în corp duce la acumularea grăsimii, în special pe abdomen.

Asigură necesarul de grăsimi „bune"

În curele de slăbire, cei mai mulţi dintre noi au tendinţa de a renunţa complet la grăsimi. Medicii spun însă că această practică nu este corectă, organismul având nevoie de grăsimi pentru a funcţiona optim. Seminţele de in sunt avantajoase şi din acest punct de vedere, având în compoziţie o cantitate importantă de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6.
„Graţie conţinutului în acizi graşi Omega 3 şi 6, seminţele de in menţin integritatea aparatului cardiovascular, au efect antioxidant şi antitumoral (cancer sân, colon, prostată)", spune medicul Ruxandra Constantina.

Măcinate sunt mai bune

Studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că seminţele de in sunt mai uşor asimilate de organism dacă sunt măcinate. Cele întregi pot trece prin aparatul digestiv fără a fi digerate, ceea ce înseamnă că nu beneficiem de proprietăţile lor terapeutice.

Cum le poţi include în dietă

- Adaugă o lingură de seminţe de in măcinate în bolul cu cereale de la micul dejun.
- Pune o linguriţă de seminţe de in măcinate în maioneza sau în muştarul pe care-l pui în senvişuri.
- Pune o lingură de seminţe de in măcinate în 250 de grame de iaurt.
- Amestecă seminţe de in măcinate în făina pentru pâine, brioşe sau pentru biscuiţi.

Informaţii nutriţionale la o lingură de seminţe măcinate (7 grame):

37 de calorii
1 g de proteine
2 g de carbohidraţi (majoritatea fibre alimentare)
sub 3 g de grăsimi
0,174 mg de mangan
45 mg de fosfor
27 mg de magneziu
18 mg de calciu
1,8 mg de seleniu

Niciun comentariu: