Criza ii determina pe 42% dintre europeni, un procent fara precedent, sa renunte la a pleca in vacanta anul acesta, procent situat la cel mai scazut nivel din 2005 si pana acum, arata un barometru al Ipsos-Europ Assistance.
Doar 58% dintre subiectii intervievati din Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Belgia si Austria au declarat ca intentioneaza sa plece in vacanta in aceasta vara, procentajul fiind cu 8% mai mic decat anul trecut. Numarul persoanelor care vor pleca in concediu s-a redus, in principal, din cauza ca italienii, spaniolii si britanicii resimt puternic in bugetele lor efectele crizei, a explicat directorul general al Europ Assistance, Martin Vial, care a precizat ca in tarile in care situatia economica si sociala este incerta, in special cele din sudul Europei, scaderea numarului cetatenilor care pleaca in vacanta este drastica.
Schimbarea de comportament a italienilor, care pana acum erau cei mai favorabili vacantelor (chiar si 2-3 pe an), este cea mai spectaculoasa, procentul celor care au decis sa plece in concediu scazand anul acesta cu 15%. Anul trecut, 78% dintre italieni au fost cel putin intr-o vacanta, in timp ce anul acesta doar 63 de procente si-au declarat intentia de a pleca. De asemenea, spaniolii vor strange cureaua in ceea ce priveste vacanta, pentru ca doar 51% si-au declarat intentia de a pleca, fata de 65 de procente anul trecut. La fel sta situatia si printre britanici, numarul celor care vor pleca in concediu anul acesta fiind cu 10% mai mic (61% anul trecut si 51% anul acesta). Tot in scadere se afla si numarul nemtilor care isi vor face vacanta (55% anul acesta si 60% anul trecut, al austriecilor (59% anul acesta si 64% anul trecut) ai al belgienilor (59% anul acesta si 62% anul trecut).
Doar francezii au o parere contra curentului – 70% si-au planificat deja vacanta, cu 2% mai mult decat anul trecut.
45% dintre europeni vor face economii in vacanta
Jumatate din cei care au declarat ca si-au facut deja planuri de vacanta au decalarat ca vor face economii mai mult decat anul trecut, asa ca si-au alocat un buget mai mic si sejurul va fi mai scurt, de doar o saptamana.
In ceea ce priveste destinatia, nu a mai fost aleasa dupa preferinte, pretul fiind cel care a primat. Francezii, de exemplu, au ales sa plece in concediu in tara lor sau in Marea Britanie pentru a cheltui mai putin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu