sâmbătă

Cele mai bune remedii în caz de hepatită

Anghinarea, cicoarea, aloe vera şi armurariul sunt plante care ajută la detoxifierea şi la regenerarea celulelor hepatice.

Efectul distructiv pe care hepatitele îl au asupra ficatului poate fi diminuat cu ajutorul câtorva remedii hepatoprotectoare.

Acestea se administrează atât în hepatitele cronice, cât şi în cele acute, cu menţiunea că nu trebuie să se renunţe la tratamentele medicamentoase prescrise de medicul infecţionist.

Un lucru foarte important pentru succesul tratamentului naturist este ca acesta să fie recomandat şi supravegheat de un specialist fitoterapeut.

„Ar trebui să folosim plante cu acţiune hepatoprotectoare în combinaţie cu plante depurative ale sângelui, care să ajute la eliminarea toxinelor", spune medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţă în apifitoterapie, de la Clinica Medas din Bucureşti.

Anghinarea, sub formă de infuzie

Un remediu foarte popular datorită acţiunii lui hepatoprotectoare este anghinarea. Ea se administrează sub formă de infuzie, preparată dintr-o linguriţă de frunze la 250 ml de apă fierbinte.

Se beau câte două căni pe zi: prima, dimineaţa, pe stomacul gol, după care trebuie să stai culcat 30 de minute pe partea dreaptă, iar a doua cană - în cursul zilei, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. După două săptămâni de cură, trebuie să creşti doza: două linguriţe de plantă la o cană cu apă.

Din categoria plantelor hepatoprotectoare trebuie menţionat şi rozmarinul (care se poate administra mai uşor, sub formă de capsule sau de extracte din părţile tinere), sunătoarea (infuzie) şi rostopasca (are şi acţiune antivirală).

Păstura, unul dintre cele mai valoroase produse ale stupului, are o acţiune excelentă de detoxifiere la nivel hepatic şi de refacere a celulelor ficatului, lezate în caz de hepatite. Doza recomandată este de 20-30 g pe zi. Se urmează cure de 30-45 de zile, de două-trei ori pe an. Foarte benefică este asocierea păsturei cu armurariul.

Armurariul are efect regenerator

Unul dintre cele mai bune remedii pentru ficat, armurariul este indicat în hepatitele A, B, C şi în ciroze. „Această plantă are o acţiune complexă de detoxifiere la nivel hepatic şi sangvin. Armurariul protejează celula hepatică de acţiunea toxică a diferiţilor agenţi, are proprietăţi antioxidante şi de stimulare a capacităţii de regenerare a celulelor hepatice", potrivit specialistului în apifitoterapie.

Planta se poate administra sub formă de pulbere sau de infuzie. Pulberea se ia în doze de câte o linguriţă de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Infuzia se bea în cantitate de un litru pe zi. Curele ar trebui să dureze 21-30 de zile.

Aloe vera elimină toxinele

Plantele care ajută la eliminarea toxinelor din sânge sunt coada-şoricelului, aloe vera, anghinarea, brusturele, păpădia, mesteacănul, cicoarea, urzica şi socul.

Acestea sunt indicate atât în hepatitele toxice (cauzate de expunerea ficatului la solvenţi, otrăvuri de ciuperci, medicamente etc.), cât şi în cele virale, deoarece ajută la detoxifierea ficatului şi previn astfel apariţia unor complicaţii ale hepatitelor.

„Se pot folosi comprimate care conţin asocieri de mai multe substanţe ce acţionează în diferite etape de detoxifiere hepatică: armurariu, schizandră, mentă, ghimbir, anghinare, rostopască, păpădie, N-acetilcisteină, topinambur, L-glutation, vitamina C şi seleniu", mai precizează specialista.

Stilul de viaţă, esenţial

În paralel cu tratamentele alopate şi naturiste, ar trebui să adoptăm şi un regim de viaţă special, care să contribuie la detoxifierea şi la regenerarea celulelor hepatice.

„Alimentaţia unei persoane cu hepatită ar trebui să includă preponderent fructe şi legume proaspete, cât mai puţin prelucrate termic, carne slabă, uleiuri vegetale presate la rece, cereale integrale, produse apicole.

Trebuie eliminate din alimentaţie produsele procesate din comerţ, mâncărurile de tip fast-food, grăsimile, mezelurile, afumăturile, produsele de patiserie, băuturile din comerţ şi alcoolul", recomandă medicul Ruxandra Constantina. Specialistul atrage atenţia că pentru recuperarea funcţiei hepatice este importantă şi odihna.

Niciun comentariu: