vineri

Cine trebuie sa depuna situatiile financiare pana pe 29 mai

Termenul-limita de depunere a situatiilor financiare pentru societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome si institutele de cercetare si dezvoltare este 29 mai. Anul acesta raportarile vor fi diferite pentru anumite categorii de societati. Prin OUG 37/2011 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii, s-a dispus simplificarea raportarilor situatiilor financiare pentru o noua categorie de intreprinderi mici.

Au termen-limita de depunere a situatiilor financiare pana pe 29 mai numai entitatile al caror exercitiu financiar coincide cu anul calendaristic, precum si cele care au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate. Acelasi termen il au si subunitatile din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate, cu exceptia subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European.


Nu trebuie sa raporteze pana pe 29 mai:

- Organizatiile si fundatiile fara scop patrimonial (acestea depun in termen de 120 zile de la finele anului).
- Societatile aflate in lichidare (depun situatiile financiare anuale in termen de 90 zile de la incheierea anului).
- Societatile ce nu au desfasurat activitate (depun, in termen de 60 zile de la finele anului, numai o declaratie pe propria raspundere a persoanei care are obligatia gestionarii entitatii, care sa cuprinda toate datele de identificare ale societatii).


Criteriile de marime

Modalitatile si formele concrete in care se depun situatiile financiare anuale potrivit noilor reglementari contabile sunt prevazute in Ordinul Ministerului Finantelor nr. 52 din 16 ianuarie 2012. Ordinul prevede anumite criterii de marime in functie de care se determina cuprinsul situatiilor financiare, care pot fi: situatii financiare anuale, situatii financiare anuale prescurtate sau situatii financiare anuale implificate.

Pentru entitatile al caror exercitiu financiar coincide cu anul calendaristic, aceste criterii sunt:
- totalul activelor: 3.650.000 euro;
- cifra de afaceri neta: 7.300.000 euro;
- numarul mediu de salariati: 50.

Aceste societati vor depune situatii anuale complete sau prescurtate in functie de respectarea sau nerespectarea a cel putin doua dintre aceste conditii.

Pentru entitatile care au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate, criteriile de marime sunt:
- cifra de afaceri neta sub 35.000 de euro;
- total active sub 35.000 de euro.
Raportarile sunt diferite in functie de incadrarea sau neincadrarea in aceste criterii, la sfarsitul exercitiului financiar.


Situatii financiare anuale

Entitatile care la data bilantului depasesc limitele a doua dintre cele 3 criterii de marime intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:
1. bilant (cod 10);
2. cont de profit si pierdere (cod 20);
3. situatia modificarilor capitalului propriu;
4. situatia fluxurilor de numerar;
5. note explicative la situatiile financiare anuale.
Acestea vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40).

De asemenea, situatiile financiare anuale trebuie sa fie insotite de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupa caz, si de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile. Situatiile financiare anuale vor fi insotite si de o declaratie scrisa a administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:

• politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
• situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
• persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.


Situatii financiare anuale prescurtate

Entitatile care la data bilantului nu depasesc limitele a doua dintre criteriile de marime intocmesc situatii financiare anuale prescurtate care cuprind:
1. bilant prescurtat (cod 10);
2. cont de profit si pierdere (cod 20);
3. note explicative la situatiile financiare anuale prescurtate.

Optional, acestea pot intocmi situatia modificarilor capitalului propriu si/sau situatia fluxurilor de numerar. Acestea vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40).

Pentru intocmirea situatiilor financiare anuale la 31 decembrie, incadrarea in criteriile de marime se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar, pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale la 31 decembrie aferente exercitiului financiar precedent si a indicatorilor determinati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare incheiate pentru sfarsitul exercitiului financiar curent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar. Situatiile financiare anuale se intocmesc in lei.


Situatii financiare anuale simplificate

Potrivit modificarilor operate anul trecut in Legea contabilitatii, persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 de euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 de euro pot opta pentru sistemul simplificat de contabilitate.

Cei care au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate vor depune si situatii financiare anuale simplificate, care cuprind:
- bilant simplificat (cod 10);
- cont de profit si pierdere simplificat (cod 20).
Acestea vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40).

In urma modificarii Legii contabilitatii, societatile care aplica reglementarile simplificate au scapat de:
- anexele la situatiile financiare;
- notele explicative aferente situatiilor financiare;
- raportarile semestriale;
- certificarea situatiilor financiare anuale.

Primul criteriu de marime - Cifra de afaceri neta sub 35.000 de euro - se calculeaza prin insumarea veniturilor rezultate din livrarile de bunuri si prestarile de servicii si alte venituri din exploatare, mai putin reducerile comerciale acordate clientilor si taxa pe valoarea adaugata, precum si alte impozite si taxe legate direct de cifra de afaceri.

Cel de-al doilea criteriu de marime, „total active sub 35.000 de euro”, se refera la activele imobilizate, activele circulante si cheltuielile in avans. Incadrarea in criteriile de marime se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale, respectiv a balantei de verificare, incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii aceluiasi exercitiu financiar.

Entitatile care la finele exercitiului financiar precedent depasesc limitele unuia sau ale ambelor criterii de marime aplica Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, incepand cu prima raportare contabila efectuata in exercitiul financiar urmator celui pentru care s-a constatat depasirea criteriilor.
Aceleasi Reglementari le aplica si entitatile care indeplinesc cele doua criterii, dar nu opteaza pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate.

In cazul entitatilor nou-infiintate, acestea pot opta in primul exercitiu financiar fie pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, fie pentru aplicarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene. Daca in al doilea exercitiu financiar de raportare aceste entitati nu mai indeplinesc criteriile pentru raportari simplificate, ele sunt obligate sa aplice Reglementarile contabile conforme cu directivele europene.


Depunerea situatiilor financiare

De la 1 februarie 2012, pentru perioadele de raportare incepand cu anul 2012 toate tipurile de situatii financiare si raportarile anuale se vor putea depune numai pe noile versiuni ale programelor de asistenta, in format PDF cu fisier xml atasat, indiferent de canalul de depunere ales (Internet sau ghiseu).

In noile versiuni ale formularelor, acestea se vor putea depune prin Internet, semnate electronic cu certificat digital calificat, de pe pagina "de upload" a declaratiilor 100, 112, 300, 390, 710, accesibila prin portalul www.e-guvernare.ro.

Contribuabilii care nu au un certificat digital calificat pentru semnarea declaratiilor le vor putea depune la ghiseul organelor fiscale, in format PDF cu fisier xml atasat, pe suport CD, insotite de rezumatul declaratiei (prima pagina) listat, semnat si stampilat. Pentru perioadele de raportare anterioare anului 2011, formularele se depun doar la ghiseu, in vechile formate de raportare.


Sanctiuni

Nedepunerea in termenul legal a situatiilor financiare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda. Aceasta este cuprinsa intre 300 si 1.000 de lei daca intarzierea este intre 1 si 15 zile lucratoare. Daca se intarzie mai mult de 30 de zile lucratoare, amenda poate ajunge la 4.500 de lei. Neintocmirea si nesemnarea situatiilor financiare anuale este sanctionata cu amenzi intre 2.000 si 3.000 de lei.

Niciun comentariu: