luni

Dieta care scade colesterolul

,,Colesterolul rău” e dăunător pentru sistemul cardiovascular, în schimb cel ,,bun” ajută la menţinerea sănătăţii arterelor. Specialistul Click!, nutriţionist Maria Pleşea, ne spune azi care este dieta ideală pentru diminuarea colesterolului.
Trebuie să limităm aportul de trigliceride alimentare, de provenienţă animală. Cele mai dăunătoare produse sunt grăsimile saturate şi produsele în care acestea se găsesc în cantitate mare precum slănina, cărnurile grase de porc, oaie, vită, mezelurile grase, cârnaţii, organele animale şi în special creierul, pielea de găină.

Alte produse bogate în colesterol sunt ouăle şi mai precis gălbenuşul de ou. De aceea, pentru a normaliza nivelul colesterolului în sânge, nu trebuie să exagerăm cu consumul da gălbenuşuri. Trei pe săptămână sunt suficiente pentru persoanele care au această problemă.

De evitat sunt şi alte produse precum carnea de gâscă, de raţă, îngheţata, prăjiturile cu cremă, frişcă, laptele condensat, brânzeturile grase, caşcavalul, lactatele grase, untul, îngheţata, sardinele, crabii, creveţii, sosurile grase şi mâncărurile prăjite în ulei, unt sau untură, produsele de patiserie.

Categoriile de produse care ar trebui să constituie baza alimentaţiei pentru persoanele cu dislipidemii sunt legumele, fructele, carbohidraţii complecşi precum cerealele integrale, peştele sălbatic, albuşul de ou, unele oleaginoase.

Iată şi o listă de alimente recomandate deoarece aceste s-a dovedit că pot îmbunătăţi nivelul “colesterolului bun” şi deci au efect protector pentru artere. Acestea sunt: uleiul de măsline, de soia, de floarea soarelui, de porumb, alunele şi seminţele nesărate şi neprăjite, caju crud, alunele de pădure, soia, peştele, vinul consumat în cantităţi mici, ovăzul, boabele, merele, strugurii, citricele.

Meniu pentru o zi obişnuită

-Cura cu suc de ţelină. Timp de 21 de zile, se bea dimineaţa pe stomacul gol aproximativ 50 ml de suc;

- Mic dejun. Cereale integrale cu lapte sau iaurt degresat şi fructe proaspete. Dintre fructe, s-a dovedit că scad colesterolul rău următoarele: cireşele, căpşunile, prunele, fructele de pădure, kiwi, mango, papaya, piersicile, perele, zmeura, avocado sau caisele.

-Prânz. Salată mediteraneeană de peşte, cu legume la alegere şi puţin ulei de măsline, pâine integrală, fructe proaspete

-Cina. Sandwich cu curcan, pâine integrală, fasole boabe şi legume, salată de fructe fără frişcă

- Gustări. Suc natural de portocale, popcorn fără adaos de brânză şi sare, iaurt degresat cu fructe, 1 felie de pâine integrală cu unt de arahide şi gem ecologic de prune.

Există colesterol "bun" şi "rău"

Colesterolul este o substanţă ceroasă, produsă de grăsimile pe care le ingerăm, folosită de organism în principal ca material de construcţie pentru pereţii celulelor.

Sunt două tipuri de bază: LDL (“rău”), care constituie baza depunerilor ce îngroaşă arterele, şi HDL (“bun”), care duce LDL în ficat, de unde se elimină. Un tip de colesterol – LDL – e rău, deci încercaţi să-l reduceţi, preferabil sub 3,5 mmol/l (milimoli pe litru de sânge). Celălalt – HDL – e bun, deci faceţi eforturi să-l creşteţi peste 1,16 mmol/l. La modul ideal, colesterolul total – incluzând valori ale LDL de 3,5 mmol/l sau mai mici – trebuie să fie sub 5 mmol/l.

Evaluarea colesterolului total:

-Sub 5 mmol/l ideal
-5,2 – 6,4 mmol/l ridicat
-Peste 6,5 mmol/l foarte ridicat

Niciun comentariu: