Un studiu intocmit de World Wildlife Fund (WWF) si intitulat Raportul "Living Planet 2012" constata ca omenirea consuma resursele Pamantului mai rapid decat acestea ar putea fi refacute.
Concret, ceea ce omenirea consuma in timp de un an planeta poate reface intr-o perioada de un an si jumatate, noteaza Infoniac.
In mod special, raportul subliniaza ca este vorba de deteriorarea apelor din rauri si chiar oceane, de paduri si alte forme ale vegetatiei, chiar si de fauna. Nu ne referim la minerale, intrucat acestea, practic, nu se refac.
Raportul, care este elaborat periodic, din doi in doi ani, apreciaza cu ironie ca traim ca si cum am conta pe faptul ca, dupa un oarecare timp, ar urma sa ni se puna la dispozitie resurse de pe o alta planeta, aflata in asteptare.
Un calcul facut de specialisti arata ca situatia se accentueaza rapid si, daca nu se actioneaza in acest sens, la nivelul anului 2030 vor fi necesari doi ani pentru a reface resursele consumate intr-un singur an.
Problema are doua aspecte. Unul priveste resursele lumii evoluate, care nu mai are pentru multa vreme rezerve conventionale de energie, de materii prime si chiar de alimente. Al doilea aspect priveste lumea a treia, unde se constata ca cel putin 2,3 miliarde de oameni sunt lipsiti de apa timp de o luna pe an.
Cercetatorii au calculat in ce masura diferitele tari depasesc, prin consumul lor, capacitatile reale ale resurselor planetei. A rezultat, potrivit raportului, ca cele mai ridicate resurse consumate pe cap de locuitor se localizeaza in urmatoarele state: Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Danemarca, Statele Unite ale Americii, Belgia, Australia, Canada, Olanda si Irlanda.
Dar se pare ca nu acestea sunt tarile cele mai amenintate in cazul unei catastrofe a resurselor, ci mai intai cele din lumea a treia, unde lipsa de resurse este vitala.
Din pacate, sarcina de a gasi solutii la aceasta problema nu le revine celor mai expusi, ci dimpotriva tarilor evoluate, care, prevenind un dezastru in tarile cele mai sarace, de fapt si-ar preveni propriul dezastru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu