marți

Suntem codaşi în Europa la donarea de sânge

Doar Albania are mai puţini donatori decât noi, raportat la populaţia ţării, semnalează medicii Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti.

În medie, în fiecare an, 1,7% din populaţia adultă a României donează sânge, foarte puţin comparativ cu media europeană, care este de 6%. Pentru a acoperi necesarul de sânge la spitalelor, procentul ar trebui să ajungă măcar la 2,5%, potrivit medicilor Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti.

„Toţi oamenii gândesc că dacă vor avea nevoie vreodată de sânge pentru o operaţie, sângele îi aşteaptă la noi, dar nu este aşa. Au prioritate urgenţele medicale, iar pentru bolnavii cronici care necesită intervenţii cu transfuzii de sânge se fac liste de aşteptare. De multe ori, pentru ei nu mai există sânge", a declarat dr. Doina Goşa, directorul instituţiei bucureştene, în cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, când se marchează Ziua Internaţională a Talasemiei. Cu această ocazie, a fost lansată campania de donare de sânge intitulată „O mână de ajutor - o speranţă la viaţă".

Viaţa bolnavilor cu talasemie depinde de donatori

Persoanele care suferă de talasemie majoră, o boală genetică ce se manifestă ca o anemie extrem de severă, au nevoie de transfuzii de sânge la intervale de două-şase săptămâni pentru a menţine nivelul hemoglobinei cât mai aproape de valorile normale. Transfuziile se fac pe toată durata vieţii şi doar cu ajutorul lor bolnavii pot avea o viaţă relativ normală.

„Numai din partea oamenilor cu inimă mare putem avea bucuria vieţii. Vrem să mulţumim public fiecărei persoane care donează sânge şi salvează vieţi", a declarat Radu Gănescu, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Talasemie Majoră. Află mai multe despre această boală AICI.

Persoanele din ţară pot dona sânge la centrele judeţene de transfuzie, iar cele din Bucureşti la sediul Centrului de Transfuzii Sanguine, Str. Constantin Caracaş nr. 2-8 (zona Piaţa Ion Mihalache). Instituţia deţine şi o unitate mobilă pentru donări, ce poate fi solicitată la sediile instituţiilor.

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti dacă vrei să donezi sânge:

- Să ai vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani
- Să ai o greutate corporală minimă de 50 kg.
- Tensiunea arterială să fie situată între 100 mmHg şi 200 mmHg
- Să nu suferi de boli infecţioase (hepatită, sifilis, TBC)
- Să nu ai sechele pulmonare şi să fi făcut operaţie de ulcer
- Să nu fii însărcinată ori să alăptezi

Ce avantaje îţi aduce donarea:

- Analize gratuite: Rh, grupa sangvină, hepatitele B şi C, HIV/SIDA, HTLV (leucemie), VDRL (sifilis), ALT (probe hepatice)
- Reducere de 50% pentru transportul în comun pentru 30 de zile
- O zi liberă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă)
- 7 bonuri de masă în valoare de aproximativ 50 de lei

Niciun comentariu: