Se apropie în curând perioada concediilor de odihnă şi trebuie să ştii care îţi sunt drepturile, ca să nu fi fentat de către angajator.
Tendinţa angajatorilor în anii de criză economică, când au rămas cu un număr de angajaţi sub necesar, este aceea de a diminua sau fragmenta concediile astfel încât să nu rămână descoperiţi pe anumite perioade.
Codul Muncii nu permite, însă, nici transformarea unor zile de concediu în bani în plus la salariu, nici fărâmiţarea exagerată a concediului de odihnă.
Astfel, potrivit legii, "compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă".
De asemenea, "în cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt".
Programarea concediului trebuie solicitată cu cel puţin 60 de zile înainte de momentul efectiv al începerii acestui concediu.
Un alt lucru important pe care trebuie să îl ştii este acela că indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective, dar şi angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă "în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă".
În acest ultim caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.
Durata minimă legală a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare şi de 23 de zile pentru salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, precum şi pentru tinerii în vârstă de până la 18 ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu