duminică

Vrei să rămâi însărcinată? Iată de ce să ţii cont!

Sănătatea copilului se clădeşte cu luni bune înainte de sarcină. Cu un an înainte, renunţă la fumat. Cu şase luni - ar trebui să-ţi faci un control general.

În topul lucrurilor pe care le ai de făcut în pregătirea sarcinii, este renunţarea la fumat, cad de acord ginecologii.

Din cauză că funcţia ovariană se deteriorează mai repede în cazul lor, fumătoarele pot rămâne mai greu însărcinate decât femeile care nu fumează.

Mai exact, tutunul scade fertilitatea cu 10-40%! În plus, sarcinile întrerupte în evoluţie sunt mai frecvente în rândul celor care fumează, arată statisticile.

Profesorul Nick Macklon, de la Departamentul de Obstetrică-Ginecologie, Universitatea din Southampton (Anglia), a cercetat impactul fumatului asupra greutăţii copilului la naştere.

Din date adunate timp de 8 ani de la aproape 50.000 de femei însărcinate, specialistul a ajuns la concluzia că femeile care renunţă la fumat cu până la un an înainte de concepere au copii cu o greutate mai mare, apropiată de cea normală. Greutatea copilului la naştere scade cu cât mămica întârzie să renunţe la fumat.

Cu 3 luni înainte, acid folic

Nu mai este niciun secret: toţi ginecologii recomandă acidul folic zilnic atât în timpul sarcinii, cât şi în perioada de dinainte.

Această vitamină, dacă este administrată zilnic sub formă de suplimente, chiar cu trei luni înainte de momentul conceperii, previne defectele de tub neural la copil.

Partea bună: chiar dacă este administrată în exces, vitamina nu are efecte adverse, deoarece surplusul se elimină uşor.

Gingivita întârzie sarcina

Ar fi bine să te programezi cu luni bune înainte şi la un medic stomatolog. În timpul sarcinii, nu ai voie să faci radiografii şi nici intervenţii!

În plus, unele afecţiuni stomatologice îţi pot întârzia planurile. Ştiai că gingivita întârzie conceperea unui copil, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Australia de Vest?

Mai exact, femeile cu afecţiuni ale gingiei rămân însărcinate în aproximativ şapte luni, cu două luni mai mult decât media.

Iar gingivita este o afecţiune care poate fi tratată uşor, fiind nevoie de cel mult patru vizite la medic.

La prima vizită la ginecolog, ar trebui să-l anunţi despre:

- medicamentele pe care le iei;
- afecţiunile de care suferi;
- sarcini anterioare;
- stilul tău de viaţă.

Fii atentă la nivelul glicemiei şi la tensiune!

Cu câteva luni înainte de concepere, ar fi bine să le faci o vizită medicului de familie şi ginecologului, pentru un set de analize complete.

Astfel, vei avea timp să urmezi un tratament dacă este cazul. Medicul de familie va fi atent la valorile vitaminelor şi ale mineralelor, deoarece o posibilă anemie cauzează o slăbiciune accentuată în timpul sarcinii.

Dacă ai diabet, hipertensiune ori vreo afecţiune a tiroidei, este bine să urmezi cu stricteţe tratamentul impus de doctor, deoarece acestea sunt afecţiuni care influenţează ori sunt influenţate de sarcină.

De exemplu, hipertiroidismul poate duce la naştere prematură şi la o greutate mică a copilului, în timp ce hipotiroidismul se asociază deseori cu infertilitate şi cu avort spontan.

Cum infecţiile genitale pot duce la complicaţii, ar trebui să te asiguri că ai urmat corect tratamentul şi că te-ai vindecat înainte să rămâi însărcinată.

De exemplu, infecţia cu Chlamydia poate duce la o sarcină extrauterină.

INFO: Alcoolul blochează ovulaţia şi inhibă producerea testosteronului.

Niciun comentariu: