Era tehnologizării s-a făcut simţită şi în bucătărie, prin intermediul instrumentelor care mai de care mai sofisticate, pe care le folosim la prepararea alimentelor
Le alegem în funcţie de spaţiul pe care îl ocupă în bucătărie, de rapiditatea în prepararea mâncării, chiar şi a designului, mai puţin în funcţie de cât de sănătoase sunt pentru organismul nostru!
Prof. Dr. Mencinicopschi a făcut în cartea “Reînvaţă să găteşti. Carte de bucate sănătoase” o analiză detaliată a instrumentelor în care gătim, astfel încât să ştim la ce ne expunem când pregătim diverse mâncăruri.
Pentru a avea o mâncare sănătoasă trebuie să alegem vasele confecţionate din ceramică, teflon, sticlă, oţel inoxidabil alimentar şi fontă smălţuită. Nu sunt indicate vasele din aluminiu, cupru, vasele acoperite cu teflon de slabă calitate sau cele cu smalţul deteriorat.
Vase de gătit – AŞA DA
1. Dispozitivul de fierbere în vapori de apă
Constă în mai multe vase suprapuse, perforate, aşezate peste un vas în care se pune apă. Legumele şi carnea introduse într-un astfel de vas îşi păstrează nutrienţii în stare activă.
2. Wok-ul
Acest instrument asiatic de gătit a câştigat tot mai mulţi adepţi deoarece forma sa permite amestecarea uniformă a cărnii, a peştelui şi a legumelor, utilizând o cantitate mică de grăsime şi un timp redus de gătire, ceea ce duce la păstrarea nutrienţilor din alimente.
3. Oala sub presiune
„Sunt indicate doar cele din oţeluri inoxidabile alimentare. Temperatura din oală, de peste 100 grade Celsius, reduce timpul de preparare a mâncării şi implicit salvarea calităţii alimentelor”, potrivit informaţiilor cuprinse în cartea „Reînvaţă să găteşti. Carte de bucate sănătoase”.
4. Grătarul
Acest instrument de gătit se afla în acelaşi timp la rubrica Aşa Da, cât şi la rubrica Aşa Nu
De ce nu este bun grătarul?
Dacă sub grătar se afla foc direct, grăsimea scursă din carne se aprinde şi generează substanţe cancerigene.
Arderea cărbunilor generează de asemenea substanţe toxice, care contaminează carnea odată cu fumul.
Când este bun grătarul?
Atunci când grătarul este construit din două piese suprapuse, atunci cănd căldura nu se află direct sub alimente (cazul grătarului care se pune pe aragaz).
Atunci când grătarul este vertical (grătarele folosite la şaorma.
Vase de gătit - AŞA NU!
Un mare NU îl primeşte cuptorul cu microunde. Deşi rapid atunci când nu avem timp să gătim, acesta ne scurtează timpul până ajungem la medic!
Alimentele încălzite la microunde sunt devitalizate şi nehrănitoare, iar recipientele folosite la încălzirea mâncării pot emana compuşi toxici!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu