Intact Media Group a reacţionat, vineri după-amiază, la decizia RCS&RDS de a retrage de pe platforma proprie DTH posturile Antena 1 şi Antena 3. Conducera Intact acuză compania de cablu că a acţionat în mod abuziv şi cu rea credinţă.
RCS&RDS a scos de pe platforma sa de satelit posturile Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV, care fac parte din trustul Intact, controlat de familia Voiculescu. Măsura a fost luată pe 20 aprilie, la ora 00.00, fără ca trustul de presă sau abonaţii companiei de cablu să fie anunţaţi în prealabil. Divizia TV Intact Media Group consideră că măsura luată de RCS&RDS este nu numai necomercială, ci şi una care reflectă rea credinţă, în condiţiile în care vine pe fondul unui litigiu mai vechi între cele două părţi.
"Divizia TV Intact Media Group îşi manifestă dezacordul privind practicile necomerciale ale RCS&RDS. Compania de cablu a decis, fără a-şi informa în prealabil partenerii sau abonaţii, să scoată de pe platforma de satelit posturile Antena 1 şi Antena 3, începând cu ora 00.00 a zilei de 20 aprilie. Intact se afla în discuţii pentru distribuţia în reţeaua Digi a posturilor din grup încă din martie anul curent", se arată în comunicatul Intact Media Group.
"Obligativitatea retransmisiei posturilor listate must carry este valabilă doar în reţelele de cablu. Conform prevederilor art. 82 alin. 1 din Legea audiovizualului şi art. 13 alin. 3 din Decizia CNA nr. 72/2012, principiul must carry nu se aplică pentru reţelele de satelit, retransmisia în acest caz făcându-se în baza unui acord comercial între radiodifuzori şi distribuitori. Compania de cablu demonstrează astfel că nu cunoaşte Legea audiovizualului, pretinzând Grupului Intact să îşi distribuie conţinutul posturilor TV în regim de gratuitate, chiar în situaţia în care există alte prevederi legale care reglementează transmisia pe satelit", se spune în comunicatul Intact.
Totodată, în comunicat se spune că "reaua credinţă dovedită de RCS&RDS în relaţia cu Intact şi abonaţii săi este cu atât mai pregnantă cu cât posturile străine sunt retransmise pe sume considerabile, în condiţiile în care audienţa şi relevanţa naţională a acestora sunt semnificativ reduse faţă de posturile Intact".
Potrivit comunicatului, Intact Media Group ajunge în prezent la peste 10 milioane de români, printr-un portfoliu de branduri în televiziune, presă scrisă, radio, online şi producţie, printre care Antena 1, Antena 3, Jurnalul Naţional, Radio ZU sau gsp.ro.
RCS&RDS şi Antena Group sunt în conflict încă de anul trecut, iar cele două companii au mai multe procese în instanţă. Conflictul dintre RCS&RDS şi Antena Group a ajuns de multe ori şi în atenţia Consiliului Naţional al Audiovizualului, care a încercat fără succes să-l medieze. După trei ani în care cele două părţi au deţinut împreună drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I (2008-2011), în 21 mai 2011, GSP TV a fost scos din grila de programe a RCS&RDS, după încheierea contractului pe care televiziunea îl avea cu operatorul de cablu. Scoaterea GSP TV din grila RCS&RDS a venit şi în urma mai multor conflicte între conducerea companiei de cablu şi cea a grupului Intact, din care face parte şi televiziunea sportivă. Ulterior, Antena Group a declarat televiziunea GSP TV liberă la retransmisie şi fără condiţionări tehnice, potrivit principiului must carry din Legea audiovizualului, fapt pentru care CNA a decis includerea GSP TV între televiziunile obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii, în reţelele lor de cablu, astfel şi operatorul de cablu RCS&RDS a trebuit să retransmită această televiziune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu