Sucurile colorate, bomboanele şi deserturile cu gelatină pot conţine extracte din insecte, din piele de porc sau creastă de cocoş.
Glazura prăjiturilor, jeleul, umplutura bomboanelor sau aromele folosite la fabricarea ţigărilor pot conţine substanţe la care consumatorii nici nu se aşteaptă.
Producătorii au reuşit să transforme cele mai scârboase ingrediente în detalii apetisante. Etichetele nu sunt nici ele de mare ajutor, denumirile fiind generice.
1. Piele de porc la desert
Substanţa care face jeleul apetisant şi care se regăseşte în majoritatea produselor cu gelatină este, de fapt, un produs derivat din colagen, proteină extrasă din pielea animală.
Gelatina folosită pentru deserturi conţine, în mare parte, piele de porc, spune medicul specialist Andrew Milkowsi, de la Universitatea din Wisconsin.
"Acidul hialuronic, folosit în anumite produse cosmetice se extrage din creastă de cocoş", explică specialistul în nutriţie Luiza Pîrvu.
Acelaşi tip de gelatină este folosită şi ca agent de îngroşare în iaurturi şi smântână. "De cele mai multe ori, pe ambalaj scrie doar agent de îngroşare, nimic concret", mai spune nutriţionistul.
Ce înseamnă de fapt "aromă naturală"
2 .Crenvurşti cu cartilaje şi zgârciuri
Crenvurştii, parizerul şi cârnaţii polonezi sunt făcuţi din carne dezosată mecanic. Bucăţi de cartilaje, grăsimi, zgârciuri şi tendoane sunt amestecate până când nu se mai pot identifica.
"Pasta de crenvurşti şi mezelurile sunt dintre cele mai bogate în aditivi. Calitatea lor e scăzută şi beneficiile nutriţionale sunt îndoielnice. Nu le recomandăm copiilor sau persoanelor cu probeme de sănătate", explică medicul nutriţionist, Eduard Adamescu.
3 .Dulciuri cu secreţii de insecte
Iubitorii de dulciuri ar putea să se lase rapid de ele după ce vor afla ce conţin de fapt jeleurile şi sucurile.
Aspectul lucios al bomboanelor cu jeleu este dat de o substanţă derivată din secreţiile unei insecte originare din Thailanda. Aceeaşi substanţă este folosită în popcornul cu caramel şi în mai toate dulciurile cu glazură lucioasă.
4 .Ţigări cu extract din castor
Aromele naturale de fructe ar putea să conţină castoreum, un ingredient des întâlnit în ţigările aromate, bomboane, sucuri, dar şi în anumite deserturi.
Substanţa provine din glandele perianale ale castorului, localizate în apropierea anusului. Pe etichete, acest ingredient este însă denumit aromă naturală.
"Consumatorii trebuie să înveţe să facă diferenţa între aromă naturală şi aromă identic naturală. Aroma naturală poate proveni de oriunde, plante, fructe. În schimb aromele identic naturale sunt de sinteză. Aromele identic naturale se folosesc în siropuri, limonade, sucuri de fructe sau prăjituri", mai spune nutriţionistul Luiza Pârvu.
"Calitatea crenvurştilor şi a parizerului este scăzută, iar beneficiile nutriţionale sunt îndoielnice"
EDUARD ADAMESCU, medic nutriţionist.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu