joi

Sănătatea în funcţie de zodie. Homeopatia astrologică

“Dumnezeu a făcut să crească o plantă pentru fiecare boală – cu excepţia prostiei“, spune un proverb german şi, dacă ne uităm la avântul pe care l-au luat în ultima vreme homeopatia, medicina naturistă, medicina alternativă în general, vechiul proverb devine din ce în ce mai de actualitate.
În Statele Unite ale Amercii, circa o treime dintre pacienţii cu program de asigurare medicală au renunţat la acest sistem, optând definitiv pentru metodele de tratament alternative. Principalul motiv invocat de aceştia a fost că metodele alternative sunt mult mai puţin agresive, pe de o parte, şi că procesul vindecării nu se mărgineşte la repararea corpului fizic, ci se extinde şi asupra stării psihice a bolnavului.
Astrologia cuprinde, la rândul ei, date cunoscute din vechime, cu privire la alimente, plante, minerale benefice nativilor născuti sub semnele specifice ale unei planete. Cunoscându-le mai bine, ne vom putea convinge singuri de efectele acestora. Însuşi Hipocrate, părintele medicinii, afirma în scrierile sale: “Nunquam bonus medicus nisi astrologus”, adică nu poţi fi un medic bun fără a fi astrolog.

BERBEC
Marcaţi de influenţa planetei Marte, Berbecii sunt firile cele mai dinamice ale cercului zodiacal. Marte guvernează capul şi faţa (cu excepţia nasului), precum şi cele două emisfere cerebrale. Planeta este asociată cu fierul, aşa încât guvernarea sa se extinde şi asupra sângelui (în compoziţia căruia fierul joacă, după cum bine ştim, un rol esenţial).
Mai întotdeauna, “marţienii” au o cicatrice în zona capului, semn al firii lor aventuroase şi a plăcerii de-a sfida pericolele de orice fel, care îi face să se aleagă în copilarie cu semne de “bună purtare” – bineînţeles în zona corpului guvernată de planeta lor, capul. Berbecii au nevoie de mult exerciţiu fizic pentru a se menţine în formă, dar şi pentru a preveni prefacerea energiei lor fizice debordante în energie nervoasă. De aceea sunt atât de buni sportivi, excelând în sporturile care necesită un mare consum fizic şi curaj.
Regimul alimentar al Berbecilor trebuie să cuprindă ceapă şi praz, care au un dublu efect benefic: contribuie la fluidizarea sângelui şi au un efect uşor sedativ. Le place la nebunie mâncarea condimentată, care ingerată în cantităţi rezonabile le face bine, dar, din pacate, nativii acestei zodii au tendinţa de-a face exces de ardei iute, boia şi muştar.
Când se îmbolnăvesc, Berbecii o fac lată – mai întotdeauna bolile apar sub formă acută, dar nu dureaza mult timp deoarece vitalitatea marţiană le permite o recuperare la fel de rapidă, pe cât de bruscă este îmbolnăvirea. În aceste cazuri, ceaiul sau siropul de păducel vor face minuni pentru restabilirea cât mai rapidă şi mai completă a stării de sănătate. Berea este pentru Berbeci mai mult un aliment decât o băutură, deoarece hameiul pe care-l conţine îi fortifică.
Vitaminele care îi ajută pe Berbeci să-şi menţină forma maximă sunt Pp şi B12, iar remediile homeopatice adesea prescrise pentru aceasta zodie sunt Arnica, Blonoidum şi Nux vomica.

TAUR
Calmi, robuşti, maeştri ai savurării plăcerilor vieţii, Taurii stau sub semnul planetei Venus, întruchipând fertilitatea. Venus conferă un temperament sangvin, dar acesta este întrucâtva îngreunat de elementul pământ de care aparţine zodia, aşa încât rezultă un temperament aproape placid, marcat de izbucniri colerice. În corpul uman, zodia Taurului guvernează gâtul, amigdalele, laringele şi faringele, gura, limba, maxilarul inferior, glanda tiroidă, vertebrele cervicale, o parte a nervului optic şi, împreună cu Pluto, organele genitale interne la femei, jugulara şi carotida.
Gustând peste măsură din plăcerile vieţii, Taurii se îmbolnăvesc cel mai adesea de stomac (efectele supraalimentaţiei), amigdalită pultacee, laringită, difterie, dar şi de boli genitale. Femeile sunt deosebit de fecunde. Alimentele care sunt în rezonanţă cu organismul Taurilor sunt sparanghelul, anghinarea, cerealele şi fasolea. Fructele cele mai recomandabile sunt strugurii, merele, perele şi fructele de pădure. Plantele cu efect terapeutic pentru Tauri sunt menta, izma creaţă, cuişoarele (câţiva stropi de ulei de cuişoare adăugaţi în apa de baie îi remontează instant) şi măcrişul.
Ca orice semn de pământ, Taurul se reface în contact nemijlocit cu natura, şi mersul cu picioarele goale îl ajută să-şi echilibreze energia, la fel grădinăritul şi robotitul prin casă. Tendinţa de îngrăşare trebuie ţinută în frâu încă din copilărie, pentru ca nativii din Taur sunt adevăraţi gurmanzi, înzestraţi cu un apetit rabelaisian.
Remediile homeopatice cele mai eficiente sunt cele corespunzătoare vibraţiilor planetei Venus: Cuprum, Thuya Apis şi Pulsatilla, dar şi Antimonium crudum care se află în rezonanţă cu vibraţiile lunare. Vitamina recomandată taurilor este vitamina F.

GEMENI
Agili, rapizi şi îndemânatici, cu reflexe deosebit de bune – în mod special cele ce presupun fineţe în execuţie -, Gemenii nu sunt însă caracterizaţi de forţa fizică. Musculatura este longilina şi are tonus. Planeta guvernatoare, Mercur, le conferă un temperament nervos, dinamic şi o mare disponibilitate în comunicare. În plus, mobilii mercurieni păstrează cel mai adesea un aer tineresc până la o vârstă înaintată. În corpul uman, Gemenii sunt consideraţi guvernatorii căilor respiratorii superioare (traheea şi bronhiile), ai plămânilor, ai umerilor, sternului, mâinilor (de unde şi o mare dexteritate manuală). Dintre glande, timusul cade sub incidenţa Gemenilor, iar în cadrul sistemului circulator Gemenilor le revin circulaţia vaselor capilare şi artera pulmonară. O parte a nervilor optici este, de asemenea, asociată cu aceasta zodie.
Bolile cel mai frecvent întâlnite la Gemeni sunt stările de anxietate, tendinţele de surmenaj, frecventele răniri ale umerilor şi mâinilor, nevralgiile intercostale, afecţiunile acute sau cronice ale plămânilor sau bronhiilor (ca astm şi pleurezie) şi afecţiunile sistemului nervos periferic. Mâncărurile care le priesc Gemenilor sunt cele care conţin mazăre, fasole cu bobul lat, morcovi, nuci, dar mai ales migdale nepreparate – care joacă un rol important în combaterea stărilor de anxietate -, alune şi arahide. Plantele care au un efect benefic asupra acestui semn mutabil de aer sunt lavanda şi lăcrămioarele (în aromoterapie), feriga, origanul (popular: sovârv), seminţele de anason şi cele de chimen (sub formă de ceaiuri, uleiuri sau tincturi).
Remediile homeopatice în concordanţă cu specificul zodiei sunt Mercurius, Argentum nitric, iar sarea biochimică este Kali muriatric, folosită mult în homeopatie. După unii autori acestora li s-ar adauga Arsenicum şi Kali phosphoricum. Vitaminele indicate Gemenilor sunt vitamina B1 şi vitamina F.

RAC
Pentru a-şi menţine în forma sensibilul sistem organic de lunarieni, Racii au nevoie să fie duşi la înot încă de mici, ceea ce le fortifică nu doar corpul, ci îi echilibrează şi emoţional, şi ar trebui să-şi petreacă mult timp pe… ringul de dans. Asta pentru că mişcările ritmice susţinute au un efect fortifiant deosebit asupra structurii corpului lor, unde trebuie avută o deosebită grijă de sistemul circulator şi de cel limfatic. Temperamentul racului este limfo-sangvinic.
Racului îi corespund în corpul uman stomacul, duodenul şi partea inferioarş a esofagului, sânii, ochiul stâng precum şi vârful plămânilor. Multe dintre problemele de sănătate ale Racilor sunt în legatură cu retenţia de lichide în organism, care poate duce la intoxicaţii şi afecţiuni misterioase, de natură psihosomatică şi nu funcţională. Disfuncţiile digestive se fac simţite periodic, sub forma dispepsiilor organice sau funcţionale, care apar încă din copilărie şi duc adesea la anemie. Aceleaşi probleme digestive duc la pierderi de săruri minerale şi vitamine din corp, la bătrâneţe apare frecvent incontinenţa urinară.
Alimentele cu un efect tonifiant şi regenerator asupra organismului Racilor sunt varza albă şi roşie, napii, peştele, lactatele (dar nu cele prea bogate în colesterol). Un aport suficient din alimentele menţionate reuseşte să menţină, în general, în echilibru acest organism delicat. Plantele cu un efect bun în aromoterapie sunt trandafirii albi, nuferii şi crinii. Tarhonul ajută la refacerea stocului de săruri minerale, la fel Verbina, iarba-surzilor şi ochii-şoarecelui sunt recomandate mai ales sub formă de tincturi. Remediile homeopatice cuprind Selenium, Argentum, Silicea, Antimonium crudum şi Kali carbonicum. Periodic, Racii au nevoie de un aport de vitamina B2.

LEU
Puternica vitalitate pe care le-o conferă Leilor astrul zilei se manifestă în lume sub forma unui temperament bilios şi nervos. Leii nu sunt însă foarte pricepuţi în a-şi doza efortul şi acest lucru se răzbună, mai curând sau mai târziu, asupra sănătăţii lor. De multe ori, orgoliul îi impiedică pe Lei să-şi mărturisească suferinţele fizice. Pe de altă parte, le cam stă în fire să se neglijeze.
Primul lucru de care trebuie să se ocupe un Leu care doreşte să-şi menţină sănătatea este dozarea efortului, altfel vitalitatea sa se va risipi curând şi bolile de inimă nu vor întârzia să apară. Leii care-şi asumă prea multe responsabilităţi vor avea de suferit cu coloana vertebrală (în mod special vertebrele dorsale). Ochiul drept este, de asemenea, un punct slab pe harta sănătăţii Leilor, iar cei care se consumă prea mult nervos şi nu-şi găsesc o formă de expresie creativă pot avea de suferit îngrozitoarele dureri ale nevralgiei de trigemen. Circulaţia arterială poate claca la nivelul cordului sau/şi al ochilor. Seara, vitalitatea şi rezistenţa nervoasă a Leilor scade brusc. Li se recomandă să facă duş, şi nu baie, pentru că baia le scade nivelul energetic.
Leilor nu le stă bine să fie vegetarieni, carnea le fortifică organismul, la fel ca mierea şi orezul, care trebuie să facă parte constant din alimentaţia lor, la fel ca spanacul, urzicile şi lintea, care conţin mult fier.
Plantele în afinitate cu vibraţiile solare sunt: floarea-soarelui (evident), galbenelele şi rostopasca – unul dintre remediile-minune pentru afecţiuni specifice zodiei. Ierburile aromatice precum sofranul, rozmarinul, menta, dafinul. Remediile homeopatice de bază sunt Aurum, Natrium muriarticum, Phosphorus şi Ignatia. Leii nu trebuie să uite să-şi refacă energia luând vitaminele A, D şi H2.

FECIOARA
Cea de-a doua zodie guvernată de Mercur are o preocupare înnăscută pentru sănătate, apreciind mult remediile naturiste şi regimul vegetarian. Pentru aceasta zodie de pământ, remediul natural cel mai eficient este aerul, de aceea plimbările lungi în aer liber au un efect imediat de calmare asupra temperamentului nervos al Fecioarelor şi ajută la menţinerea sănătăţii într-o măsură mult mai mare decât şi-ar putea imagina. Mersul cu bicicleta, de preferinţă în mijlocul naturii, este, de asemenea, recomandat.
Fecioarele guvernează circulaţia sangvină şi limfatică a abdomenului, intestinele, pancreasul (parţial) şi nervul motor ocular extern. Temperamentul nervos al acestor mercurieni îi predispune la stări de îngrijorare nevrotice, care pot genera dureri surde, dar persistente de cap, ce pot fi înlăturate, însă, neaşteptat de uşor printr-o alimentaţie adecvată şi prin plimbări sau prin exerciţii de yoga. Problemele lor serioase de sănătate sunt însă legate de tractul digestiv: probleme de asimilare intestinală, dureri abdominale (provocate de “nervi” care se duc direct la stomac), perturbări ale tranzitului intestinal (sunt adesea constipaţi), exces de fermentare. Alte pericole care pândesc Fecioarele sunt diabetul insipid, apendicita, pancreatita şi peritonita. Femeile sunt destul de des sterile. Sistemul nervos al Fecioarelor este sensibil la stres şi la stările prelungite de îngrijorare care contribuie la subminarea sănătăţii lor.
Fecioarelor le face foarte bine să consume cartofi, gulii, ţelină şi alimentele menţionate la zodia Gemenilor (pentru că au acelaşi guvernator – planeta Mercur). Plantele aromatice şi medicinale sunt, de asemenea, identice, la fel remediile homeopatice, comune celor două zodii mercuriene.

BALANŢA
Înzestrate cu acelaşi temperament sangvin plăcut şi gentil ca Taurii, Balanţele sunt însă departe de robusteţea şi vigoarea specifice zodiei fixe de pământ. Vitalitatea lor este cu mult mai scăzută, în schimb sunt firi mai rafinate, de multe ori artistice, efect al planetei Venus într-un semn de aer. Tendinţa către leneveală (caracteristică ambelor zodii venusiene) le face să evite exerciţiul fizic, de care au, de fapt, nevoie în mai mare măsura decât multe alte zodii. Lipsa de mişcare fizică, pe care ar trebui s-o practice cu regularitate, le pricopseşte rapid cu cearcane şi migrene sâcâitoare persistente.
Balanţa guvernează rinichii şi vezica urinară, la bărbaţi – prostata, partea lombară a coloanei vertebrale (împreună cu Săgetatorul), precum şi nervul facial.
În general, tendinţa organismului de-a reţine toxinele este cea care duce la afecţiunile renale, cum ar fi insuficienţa renală acută sau cronică. Disfuncţiile renale pot duce şi la edeme ale membrelor inferioare (picioare umflate). Colibaciloza este, de asemenea, o boală des întâlnită în rândul Balanţelor, la fel ca insuficienţa circulatorie venoasă şi limfatică, mai ales la nivelul bazinului, şi afecţiunile genito-urinare, precum cistita şi anexita. Igiena intimă trebuie respectată cu cea mai mare stricteţe.
Regimul alimentar al Balanţelor, cărora le cam plac mâncărurile grele, trebuie să conţină multe cereale, fructe de pădure, sparanghel, fasole şi, surprinzător, mai toate condimentele, în mod special ardeiul iute. Menta, sub orice formă, ajută la claritatea proceselor mentale. Uleiul sau parfumul de trandafiri imperiali, de zambile şi de toporaşi, folosit în aromoterapie, produce calmarea nervoasă. Principalele remedii homeopatice sunt Cuprum, Pulsatilla, Anacardium, Thuya şi Apis. Organismul Balantelor cere un aport sporit de vitamina F.

SCORPION
Acesti nativi, marcaţi de două energii extrem de puternice – cea a temerarului Marte şi cea a necruţătorului Pluto – au un temperament paradoxal. În aparenţă sunt calmul personificat (în astrologie se vorbeşte despre “masca scorpionică”), datorat autocontrolului plutonian, dar de sub această suprafaţă apar izbucnirile marţiene, capabile să reducă la tacere până şi pe cel mai vajnic dintre Berbeci. Avem deci o structură temperamentală limfatico-bilioasă. În reprezentarea astrologică a corpului uman, Pluto guvernează organele genitale externe şi interne, colonul, parţial prostata, rectul şi anusul. El este, de asemenea, pus în legatură cu nasul şi nervii auditivi.
La fel ca rudele lor marţiene, Berbecii, Scorpionilor le fac bine mâncărurile condimentate (dar nu în exces), ceapa, datorită efectului ei benefic asupra fluidităţii sângelui, urzica, prazul şi ardeii capia. Un puternic efect liniştitor şi, în acelaşi timp, afrodiziac îl au asupra lor esenţa de glicină, uleiul de rododendron şi cel de aloe.
Planta medicinală în afinitate cu semnul Scorpionului este mintea mâţei (iarba mâţei). Scorpionii trebuie să se ferească de hemoroizi, deci constipaţiile prelungite nu trebuiesc trecute cu vederea. Sunt, de asemenea, predispuşi la contractarea maladiilor venerice. Bărbaţii fac adesea prostatită, pe când femeile au, de multe ori, probleme cu ovarele şi uterul, cum ar fi leucoreea (sângerări intermitente între menstre), dismenoree (ciclu neregulat), chist sau fibrom şi ulceraţii.
Remediile homeopatice de baza sunt Lochesis, Thuya şi Platina. Pentru a întări rezistenţa organismului, Scorpionii au nevoie de vitaminele P şi B12.

SĂGETATOR
Săgetătorii sunt binecuvântaţi de marele benefic Jupiter cu un temperament sangvin, care are însă şi o componenţă bilioasă. Adică, sunt vioi şi au un bun echilibru între stimuli şi reacţie, dar din când în când pot avea ieşiri de mânie care ne aduc aminte de Jupiter – Zeus, tatăl zeilor. Le place să se înfrupte din plăcerile vieţii şi nu prea ţin cont nici la mâncare, nici la băutură. Plăcerea de a face mişcare este mare, însă arareori există disciplină. Exersează fie prea mult, fie prea puţin.
Părţile corpului ce corespund zodiei Săgetatorului sunt: ficatul, vezica biliară, pancreasul, coapsele şi partea sacrală şi coxigeală a coloanei vertebrale, nervul sciatic, circulaţia arterială în ansamblul ei. Mâncarea foarte consistentă şi băuturile alcoolice afectează invariabil ficatul şi pancreasul, a căror leneveală produce, în timp, obezitate, cu tot cortegiul ei de afecţiuni digestive.
Grăsimile şi zaharurile se prelucrează foarte greu, ceea ce poate duce la pancreatită şi diabet. Coxartroza şi artroza lombară şi alte afecţiuni sau traumatisme pot afecta femurul şi nervul sciatic. Citricele, mai ales grapefruitul, şi coacăzele roşii sau negre pot face minuni pentru un ficat obosit şi pot menţine elasticitatea vaselor sangvine, prevenind, de asemenea, hipertensiunea. Ceapa şi usturoiul, în cantităţi cât mai mari, fortifică organismul de tip jupiterian, iar ţelina şi dafinul, adăugate în mâncare, le fac, de asemenea, foarte bine.
Plantele medicinale prielnice Săgetătorului sunt: anasonul, scorţişoara, melisa şi răşinile aromatice. Remediile homeopatice corespunzătoare planetei Jupiter sunt Sulfur, Colchicum şi Nux vomica. Vitaminele de care are nevoie un Săgetător sunt: F, K, B6, H, I şi J.

CAPRICORN
Saturnienii sunt potcoviţi de marele malefic cu un temperament limfatico nervos, adică închis, tensionat, adesea înclinat către depresii. Îi salvează umorul sec, care trebuie cultivat pentru că este un remediu excelent împotriva încărcării nervoase la care semnul este predispus. Sedentarismul de care suferă mulţi capricorni le poate accentua stările negative. Moderaţi din fire, capricornii sunt mai degrabă anorexici, decât rubiconzi şi pot pierde uşor câteva kilograme în condiţii de stres.
În corpul omenesc, Capricornilor le corespunde scheletul osos, cu accent asupra genunchilor, care se înţepenesc cu mare uşurinţă. Pielea este guvernată tot de Saturn, dar şi dantura, deoarece semnul pierde mult calciu din organism.
Lipsa de exerciţiu duce la atrofierea încheieturilor, ceea ce provoacă, în timp, diverse tipuri de scleroză. Tot din sedentarism decurg şi atrofia musculară şi reumatismul articular. În cazuri extreme se poate instaura paralizia. Scleroza atinge adesea nervul auditiv, ceea ce poate duce la surzenie, iar pielea este de cele mai multe ori uscată, cu tendinţe de descuamare. Eczeme de multe tipuri pot să apară pe un fond de stres prelungit, iar în cazuri mai rare psoriazisul. Ceea ce este remarcabil este cât de rezistenţi sunt Capricornii la boli, mai ales la cele cronice. Paradoxul acestui semn este că tinde să fie extrem de bolnăvicios în copilarie, iar sănătătea se fortifică pe măsură ce înaintează în vârstă.
Alimentele cu un efect imediat reconfortant asupra Capricornilor sunt cele care conţin amidon: cartofi, pastele, malţul, ovăzul, cele care conţin fier – ca sfecla roşie şi spanacul – şi ciupercile de pădure, în mod special hribii. Fructul ideal pentru Capricorn este gutuia.
Plantele aromatice şi medicinale în afinitate cu Saturn sunt: cânepa, tătăneasa, şi vineţelele (sau floarea-grâului). Mirosul discret de panseluţe, de viţă căţărătoare şi amaranthus are un efect deosebit în aromoterapie. Remediile homeopatice de bază sunt: Plumbum, Iris vesicolor, Silicea. Saturnienii se refac cu ajutorul vitaminei C şi L1.

VĂRSĂTOR
Excentricii copii ai lui Uranus au un temperament nervos cu coloratură bilioasă. Asta înseamnă că acumulează cu uşurinţă stresul, mai ales stresul mental, şi au probleme în exteriorizarea stărilor de nervi şi se închid în ei, devenind ursuzi. Acest semn fix de aer are o adevărată predilecţie pentru răcoare şi tinde să se îmbrace prea uşor când afară este frig, iar de-aici i se trag multe belele. Pentru a se motiva să facă exerciţii fizice, Vărsătorii trebuie să urmeze un program creativ, nu repetitiv sau bazat pe rutină.
Vărsătorul guvernează circulaţia periferică la nivelul gambelor, încheietura gleznei, sistemul nervos simpatic, cortexul cerebral şi nervul spinal. Problemele de sănătate la care se pot aştepta uranienii sunt, în primul rând, de ordin nervos. Glumind, Linda Goodman scria: “Vărsătorii furnizează 70% dintre nebuni şi 70% dintre genii” (care nici ei nu sunt prea normali – n.r.).
Oboseala nervoasă, stările de depresie şi angoasă pot duce la spasmofilie. Toate afecţiunile sistemului nervos central cad, de asemenea, în ograda uranienilor (encefalita, tumori, Parkinson şi nevroze obsesive). Varicele şi arteritele sunt rezultatele proastei circulaţii periferice. Vărsătorii sunt predispuşi la accidente violente. Cel mai indicat aliment pentru Vărsători îl constituie fructele de toate felurile: fructele exotice – precum kiwi, mango – şi fructul pasiunii, iar caisele, curmalele, prunele sau merele – îi ajută foarte eficient să-şi recupereze energia nervoasă.
În aromoterapie, esenţele florilor de pomi fructiferi şi discretul parfum al orhideelor au efecte remarcabile. Plantele aromatice şi condimentele benefice pentru vărsători sunt cele cu gust şi miros foarte pregnant, cum ar fi ardeiul iute, piperul sau curry. Remediile homeopatice sunt Uranium şi Phosphorus. Toate vitaminele din complexul B au un efect tonic şi binevenit asupra sistemului nervos al Vărsătorilor.

PEŞTI
Razele lui Neptun îi inzestrează pe nativii din Peşti cu un temperament limfatic, care poate îmbrăca orice altă coloratură temperamentală, semnul fiind eminamente adaptabil, reuşind să se integreze în orice mediu social. Hipersensibilitatea neptuniană este difuză, ei intrând în rezonanţă până şi cu cele mai nesemnificative detalii din mediul înconjurător, cum ar fi temperatura, zgomotul de fond etc. Orice disonanţă a mediului le poate provoca simptome fizice, dar acestea nu sunt rezultate ale ipohondriei, ci simptome psihosomatice, cât se poate de reale. Se poate ajunge la situaţii cu adevărat grave, pentru că Peştii sunt rareori activi, deci sunt receptori empatici ai lumii înconjurătoare şi le lipseşte agresivitatea naturală. Nevoia de a se izola de stimuli neplăcuţi îi face pe mulţi dintre ei să se refugieze în alcool sau droguri şi devin foarte repede dependenţi. Neptun stăpâneşte labele picioarelor, întregul sistem limfatico-ganglionar şi tesutul reticulo-endotelial.
Vitalitatea Peştilor este îndeobşte scăzută, ceea ce de multe ori este cauzată de abuzul de alcool, ţigări, sedative, tranchilizante sau droguri. Faptul că organismul lor are tendinţa de a reţine toxinele înrăutăţeşte situaţia, ceea ce impune necesitatea de a avea un regim alimentar foarte echilibrat şi de-a consuma suficiente lichide pentru a-şi mentine organismul detoxifiat. Până şi la medicamentele prescrise de medici, Peştii pot avea reacţii inexplicabile, de aceea se recomandă evitarea, pe cât posibil, a medicamentelor produse pe cale chimică. Peştii ar trebui să mănânce alimente cu un mare conţinut de lichide, cum ar fi pepenii, dovleceii, castraveţii şi salata verde.
Plantele medicinale şi aromatice corespunzatoare Peştilor lor sunt florile de tei, cicoarea şi muschiul de copac. Principalele remedii homeopatice recomandate Peştilor sunt: Tabaccum, Coffea si Petroleu.

Niciun comentariu: