joi

Cele mai folosite metode de fraudare a plăţilor online. Vezi cum te poţi proteja

Plăţile online cu cardul au luat amploare pe piaţa românească. Deşi nivelul de siguranţă este ridicat asta nu înseamnă că nu există metode prin care plăţile online nu pot fi fraudate.

"La nivel global, cea mai folosită metodă de fraudare în plăţile online cu cardul o reprezintă utilizarea unor liste cu date de card obţinute prin diverse mijloace ilegale, în urma unor breşe de securitate care pot să apară sau a activităţilor de phishing. De asemenea, se poate utiliza în mod fraudulos un card furat, dacă acesta nu este declarat pierdut/furat la bancă şi dacă cardul sau magazinul nu funcţionează în sistemul 3D Secure. Sunt cazuri rare însă şi în toate situatiile acestea, deţinătorii cardurilor sunt protejaţi şi îşi recuperează aproape ]ntotdeauna banii", a declarat, pentru RTV.NET, Manuela Stoica, PR&Marketing Specialist la PayU.

Potrivit Manuelei Stoica, în România, aceste situaţii se întâlnesc rar, nivelul tentativelor de fraudă fiind de 0,24%, conform statisticilor PayU România. La nivel de volume, pierderile evitate în 2011 prin oprirea tentativelor de fraudă şi autorizarea tranzacţiilor valide nefinalizate însă din diverse motive se ridică la 900.000 euro.

"O parte din ele sunt încercări cu carduri furate, pe care le identificăm, însă, în sistem şi le oprim, iar o mare parte sunt, de fapt, tranzacţii neautorizate de către posesorii cardului, efectuate de copii sau de parteneri", ne-a mai spus Manuela Stoica.

Cum te poţi proteja

Procesatorul de plăţi ne spune că o primă şi poate cea mai importantă măsură care ar trebui luată atunci când efectuăm plăţi online cu cardul este activarea acestuia în sistem 3D Secure.

"Clientul trebuie să meargă la bancă sau, în cazul celor mai multe banci, este suficient să intre pe internet şi să îşi activeze cardul în 3D Secure în câteva minute. În urma acestei operaţiuni, va primi o parolă similară PIN-ului din utilizarea offline. Această parolă va trebui introdusă de fiecare data când face o plată online (dacă magazinul şi procesatorul sunt înscrişi în 3D Secure) pentru că tranzacţia să fie autorizată", a declarat Manuela Stoica.

Mare atenţie la magazinul unde se face plata:
trebuie să aibă date de contact complete, termeni şi condiţii corecte, politica de confidentialitate, detalii legate de returnarea produselor, service şi garantie (dacă este cazul)
trebuie să aibă detalii legate de metodele de plată şi să menţioneze procesatorul
URL-ul paginii de plată, unde sunt introduse datele de card, trebuie să înceapă cu protocolul de comunicare https urmat, în general de „secure.numele procesatorului.ro”. În cazul URL-urilor personalizate, începutul url-ului trebuie să coincidă exact cu URL-ul altor pagini din site
din ce în ce mai multe magazine dau clienţilor posibilitatea de a lasa opinii despre produsele / serviciile oferite. Acestea oferă multă credibilitate site-ului.

Niciun comentariu: