joi

5 motive sănătoase să alergi

Joggingul aduce numeroase beneficii sănătăţii şi, în plus, este ideal pentru cei care vor să renunţe la kilogramele în exces.

Pentru un tonus fizic şi psihic bun, este recomandat să alergăm zilnic cel puţin 30 de minute. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale alergatului!

Îţi menţine inima sănătoasă. „Avantajul major al alergatului este reglarea activităţii cardiace (reglează frecvenţa bătăilor inimii) prin restabilirea unei tensiuni arteriale corespunzătoare. Aceasta, deoarece un volum mare al sângelui circulant este redistribuit către muşchii aflaţi în efort”, afirmă dr. Georgiana Ozana Tache, medic primar recuperare medicală.
Te ajută să slăbeşti. În timpul unei ore de jogging se ard 1.000 de calorii. „În privinţa procesului de ardere a grăsimilor, alergatul este la fel de eficient precum participarea la programele de la sala de fitness, aerobic, mersul pe bicicletă sau înotul”, spune medicul Georgiana Ozana Tache.
Te fereşte de osteoporoză. Prin alergat se previne osteoporoza şi se înlătură riscul demineralizării osoase. „Atenţie însă la efortul susţinut sau exagerat, deoarece se pot produce depuneri calcice cu apariţia de osteofite la nivelul locului de inserţie al tendoanelor muşchilor suprasolicitaţi”, recomandă medicul Georgiana Ozana Tache.
Combate depresia. În timpul alergatului se secretă endorfine, cunoscută şi ca hormon al fericirii. De aceea, alergatul este o metodă simplă de combatere a depresiei, a asteniei şi melancoliei.
Îţi menţine creierul în formă. Prin activarea circulaţiei sangvine se îmbunătăţeşte oxigenarea la nivel cerebral. Astfel, funcţiile cerebrale sunt îmbunătăţite.

Iurie Darie va fi externat azi! Actorul a trecut cu bine peste operaţia pe creier

Actorul Iurie Darie, internat la Spitalul „Bagdasar-Arseni“ pentru o operaţie pe creier, va fi externat în cursul zilei de de azi. Starea de sănătate a acestuia este mult mai bună decât la internare.

Medici au anunţat că actorul va pleca din spital azi, în jurul orei 12. Iurie Darie , în vârstă de 83 de ani, a fost adus pe 10 mai la Spitalul de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ din Capitală.

"Pacientul este mult mai bine decât la internare, va pleca din spital joi, în jurul orei 12.00", a spus doctorul Florian Bica.

Pe 21 mai, acesta a fost operat pe creier, pentru ca lichidul cumulat să fie eliberat. Intervenţia chirurgicală trebuia să aibă loc în 16 mai, ânsă a fost amânată din cauza unei infecţii urinare care trebuia tratată înainte de operaţie.

În semn de recunoştinţă pentru întreaga lor activitate artistică, Darie şi colegul său de breaslă, Marin Moraru, vor primi vineri stele pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame din Piaţa Timpului din Bucureşti.

Oficiile poştale din întreaga ţară, închise de Rusalii

Poşta Română anunţă că prima şi a doua zi de Rusalii sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Astfel, programul de lucru al subunităţilor poştale va fi următorul:

Sâmbătă, 2 iunie, program normal de sâmbătă;
Luni, 4 iunie, toate oficiile poştale şi subunităţile poştale vor fi închise.

"În perioada Sărbătorilor de Rusalii au fost dispuse măsurile care se impun pentru asigurarea valorilor şi pazei subunităţilor", precizează reprezentanţii Poştei Române, într-un comunicat de presă.

Elevii din clasa pregătitoare vor primi din acest an fructe gratis la şcoală

Programul prin care elevii din clasele I-VIII primesc gratis fructe în şcoli va fi extins din anul şcolar 2012/2013 şi pentru elevii din clasa pregătitoare, iar alocarea financiară se va dubla la 10 milioane de euro, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

Începând cu anul şcolar 2009/2010, România implementează un program finanţat cu fonduri UE de încurajare a consumului de fructe în şcoli.

Proiectul de act normativ prevede ca din anul şcolar 2012/2013, grupul ţintă alcătuit în prezent din elevii claselor I-VIII se va extinde prin includerea clasei pregătitoare.

Pentru a corecta "anumite deficienţe" solicitanţii de sprijin financiar pentru acest program vor fi exclusiv consiliile judeţene, şi nu şi cele locale, ca în prezent. Prin această măsură se urmăreşte reducerea costurilor şi scăderea birocraţiei, prin micşorarea numărului de dosare de plată transmise APIA de la peste 1.000, la circa 141.

Ca urmare a solicitării de fonduri suplimentare pentru implementarea programului în anul şcolar 2012/2013, impactul financiar creşte cu maxim 5 milioane euro faţă de 4,99 milioane de euro cât este acum plafonul naţional anual.

"România a fost atenţionată de Comisia Europeană asupra gradului redus de absorbţie înregistrat în anii şcolari precedenţi. CE a pus la îndoială capacitatea României de a cheltui plafonul propus pentru anul şcolar 2012/2013, de aproape 10 milioane euro (dublul alocării iniţiale pentru România). România s-a angajat să modifice cadrul legal în vigoare pentru a permite continuarea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor europene", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

Proiectul insistă asupra termenului de "proaspete", modificând actul normativ în vigoare, care se referă doar la "fructele".

Cum poţi fi despăgubit dacă eşti inundat

Dacă vă treziţi cu apă în casă din cauza ploii asigurarea acoperă din costuri, iar primăria oferă ajutor.
În cazul celor care locuiesc la case, primăria ar trebui să se ocupe de scoaterea apei din locuințe și curte cu pompe

Băcăuanul George Ţandrea locuieşte la ultimul etaj al blocului şi frecvent apa îi şiroieşte pe pereţi: "Mi s-a inundat de două ori apartamentul, nu aveam nici unde să dorm pentru că paturile erau îmbibate de apă".

Chiar dacă a izolat acoperişul din banii lui, fiindcă ceilalţi locatari au refuzat să dea bani, deşi toţi ar trebui să contribuie, tot cu apa pe pereţi s-a trezit.

Într-o situaţie şi mai tragică sunt românii care stau pe străzi pe care canalizarea este un vis.

Este şi cazul locuitorilor din zona lacului Plumbuita, din cartierul Colentina. "De câte ori plouă, apa n-are unde să se ducă, doar în curţi şi în case. Că sunt mai jos decât nivelul şoselei. Şi pe străzile unde nu s-a asfaltat e şi mai şi: acolo nu mai poţi merge din cauza noroiului. Norocul nostru a fost că am putut să ne facem asigurarea aia obligatorie. Şi asta pentru că se consideră că străzile astea sunt sistematizate şi, teoretic, nu implică niciun risc major. Dar, până acum, de când cu asigurările, n-am fost nevoiţi să apelăm la ei pentru că s-a ocupat Primăria", mai spune bărbatul.

Semnarea unei poliţe de asigurare este o cale de a fi despăgubit dacă inundaţiile vă dau de furcă. "Dacă sunt cauzate de ploaie şi nu de calitatea proastă a acoperişului, păgubitul va fi despăgubit indiferent de etajul unde locuieşte sau de tipul locuinţei", spune Răzvan Ierimia, membru Directorat la Astra Asigurări.

Fără despăgubire pentru apa intrată pe geamul deschis

Se achită despăgubiri chiar şi în cazul în care vecinul de deasupra a uitat apa deschisă. "Însă, dacă s-a lăsat geamul deschis, şi apa de la ploaie a intrat în casă, nu se plăteşte", punctează Ierimia.

În ceea ce priveşte costul poliţei, calculul se face în funcţie de valoarea apartamentului. Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Consultanţă în Asigurări, spune că un apartament de 50.000 de euro nu poate primi o despăgubire mai mare de 20% din valoarea sa.

"La inundaţie, un apartament nu e distrus în totalitate. Costul pentru o asigurare împotriva tuturor dezastrelor – foc, inundaţii, alunecări de teren etc – este 150-200 de euro pe an", adaugă el. (A contribuit Mădălin Pribu)

Obligaţiile primăriilor la inundaţii

Antoaneta Etveş

Atunci când o casă este inundată, autorităţile locale şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să ajute cu pompe pentru evacuarea apei. În ceea ce priveşte despăgubirile, acestea nu mai sunt acordate celor care nu au încheiată o poliţă de asigurare.

Totodată, pentru cei rămaşi fără un acoperiş deasupra capului, primăriile trebuie să găsească un loc pentru cazare şi să ceară alimente de la rezerva de stat pentru hrănirea lor.

DORINTELE CONTINUA...PREGATESTE-TE DE LANSARE!

De 1 Iunie MUZICA CE ITI PLACE alaturi de cei de la SEVERIN RECORDS continua cu noi surprize,lanseaza noul colaborator muzical,de senzatie,TATI !!!

Nu uitati sa va uitati COPILARIA, chiar de maine!
www.muzicaceitiplace.blogspot.com -URMARESTE-TI DORINTELE!

miercuri

Info News Premiera:VINO LA SPECTACOL-ANNA STANCIU!

Vineri 1 iunie,incepand cu orele 18:30 te asteptam in Tg.JIU(AMFITEATRU),in centrul orasului la distractie si show alaturi de cei dragi.
ANNA STANCIU-UN NOU TALENT MUZICAL.

marți

Mihai, despre reunirea definitiva a 3SE: Este posibil sa continuam

Fanii celebrei trupe 3 Sud Est au primit cea mai buna veste: formatia se reuneste pentru a sustine un concert la Romanian Music Awards. Mihai Budeanu, cunoscut pe vremea aceea si ca Negrutzu, ne-a declarat ca exista posibilitatea ca el, Laurentiu si Viorel sa se reuneasca definitiv.

In cadrul unui interviu acordat Ziare.com, Mihai ne-a vorbit despre lumea mondena din Romania, de care nu-i place deloc, desi face parte din ea.

Am mai discutat cu el despre o eventuala colaborare cu Inna si Alexandra Stan, dar si despre divele romanesti.

A fost un breaking news faptul ca 3 SUD EST se reuneste pentru un concert anul acesta. Cum v-ati hotarat avand in vedere ca de ani de zile fanii va cer acest lucru si nu ati vrut sa o faceti?
Da, intr-adevar a fost ca un breaking news, ni s-a parut foarte interesanta propunerea organizatorilor RMA, de a reuni trupa 3SE pentru o seara si am spus: de ce nu?.

Exista vreo sansa sa continuati impreuna sau este doar pentru RMA?

Este posibil sa continuam impreuna, dar deocamdata s-a pus problema reunirii trupei doar pentru RMA.

Drei Ros a stat foarte mult timp in America. Cum ati ajuns la colaborarea cu el?

Trebuie sa recunosc ca cea mai mare contributie la aceasta colaborare o are doar Mihai Stan, managerul meu si bineinteles managerul lui Drei Ros, el a luat legatura cu Drei, prin intermediul site-urilor de socializare si in final au vorbit la telefon.

Ati avut un succes enorm cu 3SE, dar si melodia "Party my life away", de exemplu, a impresionat strainii. Credeti ca sunt sanse sa egalati sau sa depasiti performanta formatiei din care ati facut parte?


Sunt doua lucruri diferite, 3SE a facut cea mai mare performanta ca si trupa dance in Romania, cand alte trupe se destramau dupa 2-3 ani de existenta, 3SE mergea mai departe, pana intr-un moment ce e drept, au fost 11 ani, totusi. Sa spun acum cu aceasta colaborare noua ca vor exista sanse sa depasim trupa 3SE este prematur pentru ca este posibil sa fie doar o colaborare de o piesa sau sa continuam acest proiect in formula aceasta de 2, vom vedea cum evolueaza lucrurile in timp si ce feedback vom avea in viitor.

Ati colabora cu Inna? Dar cu Alexandra Stan?
Bineinteles ca as colabora cu Inna si Alexandra Stan, cu cea mai mare placere, cine nu si-ar dori sa colaboreze cu ele, sunt doua artiste care au reusit sa duca imaginea Romaniei in lume.

Cat la suta se datoreaza succesul Innei echipei si cat la suta se datoreaza ei?

Intotdeauna sucesul intr-o echipa adevarata este de 50% pentru artist, 50% pentru echipa, niciodata un artist nu poate face nimic fara o echipa foarte bine inchegata si bazata pe incredere si invers, echipa, fara un artist valoros, nu reprezinta nimic, este parerea mea si cred ca nu ma insel.

Daca tot am vorbit despre colaborari. Cu ce nume internationale ati dori sa urcati pe scena?

O sa intru un pic in sfera celor care viseaza frumos, in general eu sunt un tip foarte optimist, daca as spune cateva nume internationale la mare moda acum, lumea ar spune ca sunt nebun sau ca am fite, dar sincer mi-ar surade ideea unor colaborari cu J.Lo, Cris Brown, Rihanna, Pittbul, John Legend, Usher, Flo Rida samd. Da, stiu nu sunt pretentios deloc.

Ati caracterizat noul val de muzica drept "manele club", ceea ce a lasat impresia ca nu prea va incanta acest curent. Totusi, l-ati adoptat. De ce?

Da, asa este, l-am adoptat si eu, dar dupa aceea mi-am dat seama ca nu merg in directia mea si pana la urma am ajuns tot in sfera Dance, Pop Dance, pentru ca tot aici imi sta mai bine.

In Romania nu exista dive. Poate de acum sa se fabrice

Romania este plina de "vedete". Exista in tara noastra o diva adevarata? Cine credeti ca se incadreaza?

Poate ca o sa fiu prea drastic sa spun ca in Romania nu exista dive, o adevarata diva nu intra in scandaluri niciodata, este prima regula. Din pacate, la noi, scandalul primeaza, deci cade statutul de diva, nu avem asa ceva acum, poate ca de acum incep sa se fabrice.

Ce va deranjeaza cel mai mult la lumea mondena actuala?

Care lume mondena? Glumesc, lumea mondena, aceiasi oameni, aceleasi fete peste tot, mult snobism, ipocrizie, laudarosenie. Nu sunt adeptul lumii mondene, desi fac parte din ea. Nu prea merg la petreceri decat daca sunt organizate in cadrul la ceva anume si daca sunt legate de jobul meu.

Daca ati putea sterge cu o radiera cateva persoane din aceasta lume, pe cine ati alege?

Ha-ha, intrebare capcana, nu as sterge pe nimeni, sunt pacifist de felul meu si nu as face asta niciodata, stiu sa iert.

Vreau sa cant cat mai mult si sa trec de 90 de ani

Sa lasam putin deoparte artistul Mihai Budeanu si sa vorbim despre omul Mihai Budeanu. Cum va mentineti? Mergeti la sala sau aveti cateva trucuri aparte?

Merg si la sala, recunosc, nu sunt modelul slim, dar incerc pe cat posibil sa nu exagerez nici cu mancarea, nici cu alcoolul. Nu fumez, trebuie sa existe un echilibru ca sa reusesc sa ma mentin. Vreau sa cant cat mai mult si sa trec de 90 de ani.

Avand in vedere ca sunteti din Constanta, putem presupune ca va place sa mergeti la plaja. Cum va protejati de soare si ce i-ati sfatui pe cei care exagereaza si ajung la spital din cauza expunerii exagerate?
Da, imi place foarte mult soarele, merg la plaja foarte des in sezon, dar trebuie sa ne protejam de razele solare cu un factor de protectie foarte mare, chiar 50% recomand. Nu este sanatos sa ne expunem la soare fara protectie, apar petele acelea maronii, chiar se poate face cancer de piele.

Ce parere aveti despre domnisoarele care vin cu tocuri la plaja?

Tocul la o domnisoara este foarte feminin si ii da o alura foarte atragatoare. Dar la plaja, ar fi ok daca domnisoara ar adopta o tinuta mai lejera, spre exemplu papuci de plaja.

Liviu Vârciu, despre perioada LA: Am avut bani enervant de mulţi

Invitat în emisiunea "Drept la ţintă" de la Kanal D, Liviu Vârciu a vorbit despre perioada în care cânta în trupa LA, perioadă care a fost, după cum afirmă chiar el, cel mai prosperă din viaţă.

Amintindu-şi despre începuturile trupei care l-a făcut celebru, Vârciu a mărturisit că veniturile pe care le făcea atunci din muzică erau unele de-a dreptul fabuloase. Cu toate acestea, el nu a reuşit să pună niciun ban "la saltea", fiind o fire foarte risipitoare. Din acest motiv, a ajuns, la bine de 10 ani de atunci, să stea într-un apartament cu chirie.

Primii bani câştigaţi au fost 500 de dolari pentru toată trupa. Am plecat la un concert la Oradea şi am venit acasă după 6 luni. Dacă aş face un calcul cu câţi bani am avut atunci, ar leşina mama. Cred că luam câte 8.000 de dolari pe zi, atât era un apartament atunci şi eu stau acum cu chirie. Îmi pare rău că nu mi-am ajutat părinţii cât a trebuit, dar mi-am trăit viaţa. Eu am avut alimentară, am dat faliment, am avut magazin de haine, am dat faliment. Sunt prost la d-astea", a spus el.

Trupa LA se va reuni pentru câteva ore pentru premiile RMA, sarcina de a-şi convinge foştii colegi să urce din nou pe scenă revenindu-i acum câteva zile lui Liviu Vârciu.

"Lucian Mitrea a venit la mine şi mi-a spus că se reunesc câteva trupe la RMA, N&D, 3SE şi am fost foarte încântat. Adi este un pic supărat că nu ştie dacă poate ajunge în ţară din cauza actelor pe care le aşteaptă în Anglia. O să cântăm două piese să vedem dacă mai au acelaşi impact la public, sunt reorchestrate", a mai spus Vârciu.

Guvernul vrea să impoziteze suplimentar bugetarii care câştigă peste 4.500 lei lunar

Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.

El a amintit că Guvernul USL intenţionează să aplice de anul viitor cote diferenţiate de impozit, în funcţie de nivelul salariilor.

"În plus faţă de acest sistem fiscal, dacă va fi cazul şi dacă se va dovedi o idee bună, în special în zona bugetară, pentru că nu vreau să dăm semnale negative în zona privată care deja a suferit destul de multe în urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe lună, acolo poate fi vorba de o taxă de solidaritate. O taxă de 16 plus încă 16 peste ceea ce depăşeşte 1.000 de euro pe lună", a spus Ponta, la Prima TV.

În noul sistem, bugetarii ar fi impozitaţi cu 16% pentru întregul venit şi ar plăti şi un impozit suplimentar, tot de 16%, aplicat la suma ce depăşeşte 4.500 lei.

Premierul a precizat că a cerut Ministerului Finanelor o cifră exactă a persoanelor care primesc pensii şi salarii de peste 4.500 lei lunar.

"Suntem într-o perioadă atât de dificilă în care realmente un pic de taxă de solidaritate se impune. Ştiu că nu ar aduce prea multţi bani la buget, dar ar fi un tip de semnal de solidaritate", a adăugat Ponta.

Premierul a declarat anterior că Guvernul va analiza posibilitatea introducerii, începând cu anul viitor, a unei taxe de solidaritate în cazul bugetarilor cu venituri excesive care, de exemplu, depăşesc flagrant salarii sau pensii de 10.000 lei.

El a răspuns astfel întrebat ce măsură va aplica Guvernul în cazul în care, după aplicarea celor două etape de majorare a salariilor, vor exista bugetari cu salarii mai mari decât la momentul tăierii.

"Atunci există o singură soluţie, din punctul meu de vedere trebuie să vedem cum facem ca veniturile excesive din zona bugetară, nu tăind, ci eventual printr-o taxă specială, să poată reveni la un nivel de normalitate. Dacă există venituri, fie că este vorba de salarii sau de pensii, care depăşesc în mod flagrant salariile de 100 milioane (lei vechi-n.r.) şi pensii atât câte mai sunt în zona aceasta, trebuie să găsim o soluţie pentru 2013 de un tip de taxare de solidaritate", a spus Ponta, în urmă cu zece zile.

El a arătat că vrea să analizeze datele şi să identifice câte persoane se pot afla în această situaţie înainte de a lua o decizie.

PETER CARL FABERGÉ, bijutierul rus faimos pentru OUĂLE FABERGÉ, este omagiat de GOOGLE

166 de ani de la nasterea bijutierului Peter Carl Faberge, omagiat de GOOGLE

PETER CARL FABERGÉ (pe numele real KARL GUSTAVOVICH FABERGÉ) s-a născut pe 30 MAI 1846 în Sankt Petersburg. Tatăl său era bijutier, iar PETER CARL FABERGÉ a preluat afacerea acestuia, după moartea sa.

In anul 1872, Peter Carl Faberge s-a casatorit cu Augusta Julia Jacobs, de origine daneza, alaturi de care a avut patru copii.

Primele comenzi importante le-a primit de la Tarul Rusiei care a vrut sa-i ofere sotiei o bijuterie in forma de ou de Pasti care sa contina o surpriza. Avand totala libertate in alegerea designului, Peter Carl Faberge a devenit renumit pentru colectia de oua imperiale, Casa Faberge devenind cunoscuta in toata lume.

Intre anii 1882 si 1917, Peter Carl Faberge a creat aproximativ 200.000 de obiecte. In anul 1900, Peter Carl Faberge a reprezentat Rusia la Targul Mondial de la Paris, unde a fost membru al juriului, bijuteriile expuse neputand intra in concurs. Cu toate acestea, Peter Carl Faberge a primit medalia de aur si titlul de Maestru.

Pentru că ţarinei Maria Fedorovna îi plăceau foarte mult surprizele, PETER CARL FABERGÉ a pus în interiorul primului OU FABERGÉ o găinuşă de aur cu ochi de rubine. După câţiva ani, PETER CARL FABERGÉ a creat un OU FABERGÉ şi pentru Alexandra, soţia ţarului Nicolae al II-lea, urmaşul lui Alexandru al III-lea.

În urma Revoluţiei Ruse, Casa Fabergé a fost naţionalizată, iar PETER CARL FABERGÉ a fugit în Elveţia, unde a şi murit, în 1920.

Votul ilegal inseamna inchisoare

Mai sunt aproximativ două săptămâni până la alegerile locale şi fiecare cetăţean trebuie să cunoască legea pentru a vota corect. Ca urmare a acestui fapt, structurile ministerului de interne participă la campania “Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare.” Astăzi, severinenii care şi-au făcut cumpărăturile la Piaţa Mircea au primit pliante. informative şi sfaturi pentru ca pe 10 iunie să ştie cum să voteze.

luni

Cireşele vă scapă de anemii

Întârzie apariţia efectelor îmbătrânirii şi dau un plus de energie organismului. Gustoasele cireşe vă menţin sănătoşi, spun specialiştii americani. Iată cinci motive să mâncaţi aceste fructe, conform site-ului www.choosecherries.com.
Elimină stresul. Bogate în flavonoizi, cireşele au proprietăţi antioxidante. Ele încetinesc procesul de îmbătrânire şi ajută celulele organismului să se refacă.

Previn apariţia cancerului. Cireşele, la fel ca toate fructele roşii, sunt o sursă naturală de antioxidanţi. Aceştia ajută la prevenirea şi repararea celulelor deteriorate de acţiunea radicalilor liberi. Quercetina, un flavonoid care se găseşte în compoziţia chimică a cireşelor, este un agent anticancerigen foarte puternic, care acţionează la nivelul celulelor din organism.

Reduc durerea. Doi compuşi chimici din compoziţia cireşelor, antocianii şi bioflavonoidele, încetinesc acţiunea unor enzime şi ajută astfel la reducerea durerilor şi la prevenirea apariţiei artritelor şi a gutei. Au efect şi contra migrenelor.

Sunt somnifere naturale. Melatonina care se găseşte în cireşe este rapid absorbită în sânge şi acţionează ca un somnifer natural. Îmbunătăţeşte somnul şi reglează ritmul circadian al organismului.

Previn anemiile. Bogate în fier, cireşele pot fi un remediu natural eficient al uneia dintre cele mai răspândite deficienţe nutriţionale: carenţa de fier. Fructele conţin o cantitate importantă de fier, care ajută ca procesele de oxigenare a creierului să se desfăşoare normal, îmbunătăţind activitatea cerebrală şi procesele de memorare, atenţie şi învăţare.

Probleme severe cauzate de lipsa de somn

Te-ai obisnuit sa nu dormi mult noaptea si aproape ca accepti cu resemnare faptul ca in fiecare dimineata de trezesti ametit si obosit? Ceea ce nu realizezi, insa, este ca lipsa somnului este ca un domino care declanseaza probleme in lant.

Sanatatea are mult de suferit din cauza ca tu nu acorzi suficient timp odihnei sau pur si simplu nu poti sa dormi din cauza stresului, conform Prevention. Iata ce te asteapta daca ai si tu asemenea probleme:

Boli cardiovasculare

Un studiu din 2010, efectuat de catre cercetatorii de la Scoala de Medicina West Virginia pe 30.379 de persoane, arata ca persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte au un risc mare de a face boli de inima. Mai ales femeile de peste 60 de ani care dorm 5 ore sau mai putin pe noapte au un risc de doua ori mai mare de a se imbolnavi de inima fata de cele care se odihnesc suficient.

Diabetul

Potrivit unui studiu din 2011, de la Universitatea din Chicago, persoanele cu diabet de tip 2 cel au un somn de proasta calitate, ele avand si un nivel al glucozei cu 9 procente mai ridicat si 30% mai multa insulina, rezistenta la aceasta fiind cu 43% mai mare decat ar fi normal.

Diabeticii cu insomnii se afla intr-o situatie si mai ingrijoratoare, glucoza lor fiind cu 23% mai mare, iar nivelul de insulina cu 48%, pe cand rezistenta la insulina este mai mare cu 82% fata de cea a diabeticilor care reusesc sa doarma binisor.

Cancer la san

Cercetatorii de la Tohoku University, din Japonia, au monitorizat aproape 24.000 de femei cu varste cuprinse intre 40 - 79 de ani si au aflat ca cele care dormeau mai putin de 6 ore pe noapte aveau un risc mult mai crescut de a face cancer la san, cu aproximativ 62 de porcente.

La celalalt prag, cele care dormeau mai mult de 9 ore pe noapte aveau riscul mai scazut cu 28%.

Probleme urinare

Cercetatorii britanici au analizat date de la 4.145 de barbati si femei de varsta medie si iata ce au constatat: 5 ani de somn de proasta calitate sau insuficient (mai putin de 5 ore pe noapte) pot sa creasca riscul de probleme urinare cu 80-90%, ajungandu-se chiar la incontinenta.

Dintre toate femeile chestionate, un procent ingrijorator de 42% au spus ca au probleme, in timp ce 34% dintre barbati s-au plans de acelasi lucru.

Cancerul de colon

Un studiu din 2011, realizat pe 1.240 de persoane, de la Case Western University, arata ca tot oamenii care sunt suparati si obositi ca dorm mai putin de 6 ore pe noapte au un risc mai mare cu 47 de procente de a fi diagnosticati cu cancer colorectal, in principal din cauza polipilor aparuti. Cei care trec de 7 ore de somn se pot declara mai linistiti din acest punct de vedere.

Mortalitatea

Un studiu desfasurat pe 10 ani si 16.000 de persoane de catre cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga leaga lipsa somnului de mortalitate. Cum este asta posibil? Se pare ca barbatii care nu se odihnesc indeajuns, in special cei sub 45 de ani, au un risc de a muri de doua ori mai mare decat cei care nu au probleme cu somnul. Si cei care se trezesc de mai mult de 3 ori pe noapte sunt, in mod socant, de 5 ori mai predispusi la sinucideri fata de cei fericiti, cu somn neintrerupt.

Totusi, acelasi studiu arata ca somnul nu are de-a face cu gradul de mortalitate in ceea ce le priveste pe femei, cel putin nu in mod direct. Indirect, insa, in cazul ambelor sexe creste riscul de diabet si al presiunii sanguine mari.

Bea apă chiar dacă nu ţi-e sete!

Atunci când simţi senzaţia de sete şi când ai buzele uscate, organismul deja este deshidratat.

Cei mai mulţi dintre noi beau apă doar atunci când simt senzaţia de sete, ba chiar unii ignoră multă vreme şi acest semn pe care organismul îl transmite când începe să se deshidrateze. Din acest motiv, în timp, mecanismele prin care creierul ne transmite că trebuie să consumăm lichide este dat peste cap. Astfel, senzaţia de sete apare tot mai târziu, când corpul a pierdut deja o cantitate considerabilă de apă prin transpiraţie, prin tranzit digestiv şi prin respiraţie. Unii dintre noi ajung chiar să confunde senzaţia de sete cu cea de foame şi, în loc să se hidrateze, se supraalimentează. Acest lucru accentuează deshidratarea, pentru că procesele metabolice implicate în digestie folosesc din rezervele suplimentare de apă ale organismului.

Deshidratarea, gravă la vârstnici
Un factor important care afectează apariţia senzaţiei de sete este înaintarea în vârstă. După 50-60 de ani, mecanismul de semnalare a deshidratării de către creier este mult diminuat, astfel că aceste persoane pot să nu mai simtă aproape deloc senzaţia de sete. În plus, rezistenţa lor la temperaturile ridicate scade, deoarece mecanismul de autorăcire al organismului nu mai funcţionează la parametri optimi, ca în tinereţe, numărul glandelor sudoripare fiind mai mic. Prin transpiraţie nu doar se elimină apă, ci se şi reglează temperatura corpului pentru a preveni şocul termic. Iar dacă nu transpiră suficient, şi nici nu se hidratează, vârstnicii sunt de două ori mai expuşi riscului de deshidratare.

Câteva guri, din oră în oră
Pentru a evita procesul de deshidratare, trebuie să ne autoeducăm să bem apă cu regularitate. De exemplu, ne putem mobiliza să luăm câteva guri de apă din oră în oră. Acest lucru este chiar mai favorabil pentru corp decât dacă am bea cantităţi mai mari de apă la intervale mai lungi, fiindcă organismul nu o poate asimila corect.
„Putem face din acest obicei unul plăcut adăugând şi puţină zeamă de lămâie în apa oligominerală recomandată pentru a înlocui pierderile de lichide şi de minerale prin transpiraţie", precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Majoritatea recomandărilor pe care le auzim inclusiv la televizor, în pauzele publicitare, sunt să bem doi litri de lichide pe zi. Cu toate acestea, este mai important să ne hidratăm cu regularitate şi cu cantităţi mici de lichide. Şi, mai ales, este important ce anume bem şi ce mâncăm în zilele caniculare.
„Este important ca, pe lângă hidratarea cu apă, să ne hidratăm suplimentar cu fructe şi cu legume proaspete", recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Necesarul de apă pe vârste
Vârsta ... ml apă/kg corp
0-3 luni ... 150
3-6 luni ... 125
7-24 luni ... 100
2-6 ani ... 90-100
7-10 ani ... 70-85
11-18 ani ... 40-50
Adulţi ... 30-35

Doroftei: Nu poţi să mergi din Divizia B în Liga Campionilor! Bute e victima anturajului său

Fostul campion mondial la box profesionist Leonard Doroftei a declarat că Lucian Bute, învins prin KO de britanicul Carl Froch, a fost victima celor din anturajul său, care nu i-au atras atenţia că nu este atât de valoros pentru un meci cum a fost cel de sâmbătă, de la Nottingham.

"Nu este el de vină, de vină sunt cei din anturajul lui care nu l-au lăsat să înţeleagă nivelul la care este şi care au profitat de el. Şi-au bătut joc de el şi de cariera lui. Nu poţi din Divizia B să te duci în Liga Campionilor. Când am atras atenţia, s-a spus că sunt nebun. Unde sunt foştii advesari ai lui Bute, mai boxează, mai sunt? Bute a dezamăgit, dar poate îşi va reveni. Este un profesionist şi trebuie să-l susţinem în continuare. Îmi pare rău că a simţit pe pielea lui adevărata lui valoare şi adevăratul lui nivel. Nu poţi să boxezi ca un amator cu un tăvălug. Eu zic că Froch era de bătut, dacă se va pregăti bine îl va putea bate în viitor", a spus Doroftei la Dolce Sport.

Lucian Bute: Îmi pare rău că am pierdut într-un asemenea mod

Lucian Bute a declarat că nu s-a așteptat să piardă în acest mod, însă loviturile lui Froch au fost foarte dure.

"Froch m-a surprins cu câteva lovituri dure. A fost mai bun şi trebuie respectat pentru asta. Acum vreau să mă relaxez împreună cu familia. Mie îmi pare foarte rău că am pierdut, nu sunt eu în această situaţie, să pierd într-un asemenea mod. Dar în box o lovitură poate schimba soarta meciului. În repriza a treia am avut impresia că pot să revin în meci, dar el a controlat meciul în totalitate. Loviturile au fost foarte dure. Într-un moment de pauză antrenorul m-a întrebat dacă vreau să oprim meciul, dar am spus "Nu, lasă-mă să lupt până la capăt!", a declarat Bute pentru Realitatea Tv.

Faptul că a pierdut a fost demoralizant pentru el. "Eu am fost închis în mine, am stat mai mult în cameră. Am încercat să mă relaxez, m-am gândit la ce s-a întâmplat. Nu am avut tăria să mă uit la meci până acum. Nu am reuşit", a mărturisit Bute.

Cât despre revanșă, Bute spune că este prea devreme să se gândească la asta. "Am nevoie de o pauză, de odihnă, după care ma voi întoarce la Montreal şi voi lua o decizie împreună cu staff-ul meu privind revanşa. E devreme să vorbim de o revanşă, avem o cauză în contract de revanşă, dar e prea devreme să vorbim. Vreau întâi să privesc meciul, să văd unde am greşit exact, punctele care au fost foarte vulnerabile, apoi voi lua o deciziei impreuna cu staff-ul meu si vom vedea ce va urma. Nu e un capat de lume", a declarat boxerul.

"În viitor voi reveni, poate chiar mai bun decât am fost", a adăugat Bute.

Meciul de aseră reprezintă prima înfrângere a lui Bute, după 30 de victorii. El se va întoarce, luni, în România.

Leonard Doroftei invitat la Realitatea Tv l-a invitat pe Bute să bea o bere la barul său pentru a-l învăța cum să îți ia revanșa.

"Dacă nu bei o bere la mine să știi că degeaba vii în România", i-a spui Doroftei lui Bute.

Mandinga REVINE la Baku pentru 10.000 de euro

Încă de la sosirea pe Aeroportul „Henri Coandă”, membrii trupei Mandinga au vorbit despre popularitatea câştigată odată cu participarea la Eurovision, dar şi despre concertele pe care le vor susţine de aici înainte.

Delegaţia României a aterizat ieri pe aeroportul din Otopeni, unde a aşteptat bagajele mai bine de o oră. „Eurovision a fost pentru noi o superexperienţă şi cel mai important este că vom intra în foarte multe ţări. Deja am primit invitaţii din Rusia, China şi America. În plus, pe 19 iunie vom reveni la Baku, noi fiind aleşi din cele 42 de ţări care au participat la Eurovision”, a declarat, pentru „ring”, managerul general al trupei Mandinga, Sergiu Stoiadin.

Un miliard de dolari pentru Eurovision
Se pare că Mandinga va reveni la Baku şi va presta pentru o sumă ce depăşeşte 10.000 de euro. În privinţa sumei vehiculate doar pentru un concert, impresarul Mandinga a dezvăluit că acolo lucrurile stau altfel decât în ţară. „Pe ei, Eurovision i-a costat un miliard de dolari şi nu a fost nicio problemă. Azerbaidjan e o ţară bogată. Nu vreau să vorbesc despre suma pentru care va cânta Mandinga, dar, da, este de peste 10.000 de euro”, a mai spus Sergiu Stoiadin.

Toboşarul Alex, furori alături de Loreen
Alex a făcut ieri senzaţie pe pagina lui de socializare postând o poză alături de câştigătoarea Eurovision, suedeza Loreen, dar şi un comentariu din care rezulta că ar avea o relaţie. „Nu e cazul să vorbim despre asta, e o glumă şi atât. Sigur că acolo ne-am împrietenit şi cu Loreen, pe care am felicitat-o, a fost cea mai bună din concurs, dar nu se pune problema nici măcar a vreunei colaborări”, a mai spus impresarul Mandinga.

Loreen a sărbătorit victoria în... pădure
Câştigătoare a Eurovision 2012, suedeza cu origini marocane, în vârstă de 28 de ani, a povestit, pentru presa internaţională, că a ales să sărbătorească, alături de mai mulţi prieteni, în pădure. „Sunt eu însămi doar în mijlocul naturii. Nişte prieteni au un centru de meditaţie situat departe de civilizaţie. Sunt o fată hippy. Când mă aflu acolo, mă trezesc la şase dimineaţa, fac baie în lacul superb, apoi mă duc în pădure. Mă încarc atât de bine cu energie! Vreau să mă izolez, să mă deconectez de tot ce se întâmplă. Când m-am trezit, nu m-am gândit prea mult la ce s-a întâmplat, mai curând am simţit pace şi bucurie. Când toţi aclamau în jurul meu, în salonul verde, nu ştiam ce se întâmplă cu mine. Sunt foarte timidă din fire. Voiam doar să obţin un rezultat bun. A fost un amestec de sentimente. Îmi doream şi să plec, şi să rămân”, a explicat Loreen Zineb Noka Talhaoui.

Dezvăluiri din viaţa Andreei Esca! Câte case a avut şi care îi sunt cele mai dragi lucruri

Andreea Esca a făcut o serie de mărturisiri în revista The One despre câte case a avut şi ce amintiri o leagă ce acele locuri.

Prezentatorea de la Pro TV a fost invitată la lansarea cărţii Marea casă, semnată de Nicole Krauss, unde va trebui să spună ce înseamnă pentru ea cuvântul casă.

Andreea Esca a căutat în cutiuţa cu amintiri şi a realizat că sunt foarte multe locuri dragi sufletului său pe care le poate numi "acasă".

Jurnalista şi-a amintit despre prima ei maşină, o Dacia 1300, cu care îi plăcea să-şi plimbe toţi colegii. Tot gândindu-se, în minte i s-au ilustrat imagini din vremea copilăriei, casa bunicii, iar apoi gândurile au condus-o spre timpurile în care înota în bazinul de la 23 August.

"Mi-am amintit prima mea locuinţă cu două camere din Vatra Luminoasă. Şi ea ar putea povesti atât de multe... Acolo au intrat şi au ieşit oameni dragi mie, acolo am fost iarăşi la mine acasă. În jurul casei bunicilor mei din Braşov aş avea de ţesut destule istorii despre vacanţele de iarnă pe care le petreceam cu cei doi veri ai mei Dan şi Horaţiu. De fiecare dată când aud sunetul gazului într-o sobă de teracotă, mă gândesc la acea casă şi la băile în vană pe care ni le făcea Buni după ce ne chinuia cu „lecturatul".

Şi de casa unde stătea Mamaie, pe care apoi au demolat-o comuniştii, mă leagă la fel de multe amintiri. Maşina de cusut Singer, a bunicii mele preferate, de la Bucureşti, ar apărea cu siguranţă în multe istorioare. Mamaie ne făcea haine frumoase tuturor când avea timp, iar eu şi verişoara mea Alina ne repezeam să pedalăm şi noi, cum se ridica bunica să facă altceva, ajungând inevitabil să comitem o boacănă.

Visez adesea casa , dar n-am curaj să mă duc pe strada aceea nici acum. Am încercat o dată, mi s-a părut că nu mai recunosc nimic, printre nişte blocuri oribile, şi am fugit.

Bazinul de înot de la 23 August cu mirosul lui de clor şi cu sunetul asurzitor al fluierelor şi al aparatelor de uscat părul în vestiar ar fi bun pentru a povesti despre muncă, sacrificii, ambiţie, competiţie, gustul succesului şi al eşecului.

Liceul Lazăr şi Parcul Cişmigiu sunt „acasele" din capitolul dedicat superbei mele adolescenţe. Şi aşa mai departe până în zilele noastre, când aş povesti despre Muzeul Satului, de pildă.

De fapt, locurile şi obiectele nu sunt decât nişte imagini concrete ale memoriei şi iubirii. Ale trăirilor de care ne este dor. Voi aveţi poveşti cu „acase"?", a mărturisit Andreea Esca în revista The One.

Alimentele care ne otrăvesc

Sucurile colorate, bomboanele şi deserturile cu gelatină pot conţine extracte din insecte, din piele de porc sau creastă de cocoş.

Glazura prăjiturilor, jeleul, umplutura bomboanelor sau aromele folosite la fabricarea ţigărilor pot conţine substanţe la care consumatorii nici nu se aşteaptă.

Producătorii au reuşit să transforme cele mai scârboase ingrediente în detalii apetisante. Etichetele nu sunt nici ele de mare ajutor, denumirile fiind generice.

1. Piele de porc la desert

Substanţa care face jeleul apetisant şi care se regăseşte în majoritatea produselor cu gelatină este, de fapt, un produs derivat din colagen, proteină extrasă din pielea animală.

Gelatina folosită pentru deserturi conţine, în mare parte, piele de porc, spune medicul specialist Andrew Milkowsi, de la Universitatea din Wisconsin.

"Acidul hialuronic, folosit în anumite produse cosmetice se extrage din creastă de cocoş", explică specialistul în nutriţie Luiza Pîrvu.

Acelaşi tip de gelatină este folosită şi ca agent de îngroşare în iaurturi şi smântână. "De cele mai multe ori, pe ambalaj scrie doar agent de îngroşare, nimic concret", mai spune nutriţionistul.

Ce înseamnă de fapt "aromă naturală"

2 .Crenvurşti cu cartilaje şi zgârciuri

Crenvurştii, parizerul şi cârnaţii polonezi sunt făcuţi din carne dezosată mecanic. Bucăţi de cartilaje, grăsimi, zgârciuri şi tendoane sunt amestecate până când nu se mai pot identifica.

"Pasta de crenvurşti şi mezelurile sunt dintre cele mai bogate în aditivi. Calitatea lor e scăzută şi beneficiile nutriţionale sunt îndoielnice. Nu le recomandăm copiilor sau persoanelor cu probeme de sănătate", explică medicul nutriţionist, Eduard Adamescu.

3 .Dulciuri cu secreţii de insecte

Iubitorii de dulciuri ar putea să se lase rapid de ele după ce vor afla ce conţin de fapt jeleurile şi sucurile.

Aspectul lucios al bomboanelor cu jeleu este dat de o substanţă derivată din secreţiile unei insecte originare din Thailanda. Aceeaşi substanţă este folosită în popcornul cu caramel şi în mai toate dulciurile cu glazură lucioasă.

4 .Ţigări cu extract din castor

Aromele naturale de fructe ar putea să conţină castoreum, un ingredient des întâlnit în ţigările aromate, bomboane, sucuri, dar şi în anumite deserturi.

Substanţa provine din glandele perianale ale castorului, localizate în apropierea anusului. Pe etichete, acest ingredient este însă denumit aromă naturală.

"Consumatorii trebuie să înveţe să facă diferenţa între aromă naturală şi aromă identic naturală. Aroma naturală poate proveni de oriunde, plante, fructe. În schimb aromele identic naturale sunt de sinteză. Aromele identic naturale se folosesc în siropuri, limonade, sucuri de fructe sau prăjituri", mai spune nutriţionistul Luiza Pârvu.

"Calitatea crenvurştilor şi a parizerului este scăzută, iar beneficiile nutriţionale sunt îndoielnice"
EDUARD ADAMESCU, medic nutriţionist.

Preţul la energia electrică creşte până la finele lunii iunie cu 5% pentru toţi consumatorii

Preţul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% până la sfârşitul lunii iunie atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali, iar Executivul menţine în memorandumul cu FMI calendarul de eliminare a tarifelor administrate la electricitate asumat de Guvernul Boc.

"Vom implementa ajustarea convenită de 5 procente a tarifelor reglementate (la electricitate - n.r.) pentru consumatorii casnici şi industriali până la 30 iunie", se arată în memorandumul de politici economice şi financiare semnat de Guvern cu FMI, document obţinut de agenţia MEDIAFAX.

Procesul de renunţare la tarifele reglementate la energie electrică, cerut de FMI, va fi aplicat separat pentru consumatorii industriali şi pentru cei casnici.

Pentru consumatorii industriali, preţurile reglementate vor începe să fie eliminate, în etape, din luna septembrie a anului în curs. Aceste tarife vor fi complet eliminate până la 31 decembrie 2013.

Eliminarea preţurilor reglementate pentru consumatorii casnici va începe în 2013 şi va fi încheiată până în 2017.

"ANRE va majora treptat cota de electricitate obţinută de pe piaţa dereglementată de companiile de distribuţie pentru consumnatorii industriali ai acestora, ajungând la 100% până la finele anului 2013. De la 1 ianuarie 2014 vor fi eliminate preţurile reglementate pentru consumatorii industriali. (...) Pentru gospodării, tarifele nereglementate vor fi introduse treptat, începând cu 2013, finalizându-se până în 2017", se arată în document.

În memorandum se mai arată că Legea energiei electrice ar putea fi aprobată de Parlament până la mijlocul lunii iunie, iar foaia de parcurs pentru sectorul energeiei electrice va fi făcută publică de Guvern până în 30 iunie.

Tarifele la electricitate şi gaze plătite de populaţie sunt reglementate de ANRE din considerente de protecţie socială, dar Comisia Europeană şi FMI au cerut Guvernului să liberalizeze piaţa pentru a aduce preţurile la nivelul din blocul comunitar.

duminică

Ce nu știai despre piperul negru

Pe lângă faptul că este un condiment care dă gust mâncărurilor, piperul negru are o serie de beneficii asupra organismului. Iată câteva dintre ele!

Îmbunătățește digestia

Piperul negru stimulează papilele gustative, care trimit o comandă stomacului să secrete mai mult acid clorhidric, îmbunătățind astfel digestia. Acidul clorhidric are un rol important în digestia proteinelor și a altor componente alimentare din stomac.

Atunci când organismul nu secretă suficient acid clorhidric, alimentele rămân mai mult timp în bolul alimentar, determinând apariția arsurilor și a indigestiilor.

În plus, datorită proprietăților antioxidante și antibacteriene, piperul negru protejează sistemul digestiv de bacteriile intestinale nocive, care pot duce la apariția gazelor, diareei sau constipației.

De asemenea, piperul negru are grijă de siluetă, întrucât stimulează descompunerea celulelor grase și reduce conținutul de grăsimi.

Este un bun antidepresiv natural

Piperul negru ajută la asimilarea substanțelor nutritive, precum seleniu, vitamina B, curcumină și beta-caroten în toate țesuturile organismului, îmbunătățind astfel starea generală de sănătate.

Persoanele care au episoade depresive pot consuma piper negru în cantități mai mari, întrucât este dovedit a fi un bun antidepresiv natural.

Previne apariția cariilor dentare

Condimentul este un aliat de nădejde și în lupta contra bacteriilor din cavitatea bucală, prevenind apariția cariilor și a durerilor dentare.

Nu în ultimul rând, piperul negru combate tusea și reduce simptomele răcelii și ale sinuzitei.

Analia Selis a devenit mamă pentru a doua oară. A născut un băiețel

Analia Selis a devenit pentru a doua oară mamă, aseară, când l-a născut pe micuţul Tiago, informează managementul artistei.

Tiago a fost născut natural, sâmbătă, la ora 22.22, cântărind 3,700 kilograme şi măsurând 53 de centimetri. Bebeluşul este sănătos şi a primit nota 10 la naştere.

"A fost o zi lungă şi minunată. Nu ar ajunge nici măcar vorbele să descriu ce sentiment am, atât de frumos este încât nu îmi ajung cuvintele. Am retrăit sentimentul acela unic de a îmi aduce copilul în lume şi senzaţia aceea indescriptibilă, la fel ca şi cu Noa", spune artista, care, referindu-se la momentul naşterii, mărturiseşte: "Am simţit că Dumnezeu a pus mâna pe mine".

"Răzvan şi eu nu avem cuvinte...iar Tiago şi Noa îmbogăţesc iubirea şi viaţa noastră. Vă rugăm să ne acceptati rugămintea de linişte şi intimitate în aceste prime zile. Vă mulţumesc tuturor pentru înţelegere şi pentru că sunteţi cu sufletul alături de noi", a mai spus cântăreaţa.

Analia Selis este căsătorită cu violoncelistul Răzvan Suma, iar primul lor copil, o fetiţă pe nume Noa, s-a născut pe 3 ianuarie 2011. Cântăreaţa Analia Selis are dublă cetăţenie - argentiniană şi română - pe aceasta din urmă obţinând-o în august 2010.

Cristian Mungiu a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu, la Cannes


Cristian Mungiu a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu, astăzi, la Festivalul de Film de la Cannes, pentru filmul "După dealuri/ Beyond the Hills".

Cristian Mungiu a declarat, azi, la gala de premiere de la Cannes, că în spatele poveştii din "După dealuri" există "oameni care au suferit cu adevărat", amintind că filmul este bazat pe fapte reale.

"Mă bucur să mă aflu aici. Nu ştii niciodată când ţi se mai dă această ocazie", a spus Cristian Mungiu pe scena de la Palais des Festivals.

Actriţele românce Cosmina Stratan şi Cristina Flutur au câştigat premiul pentru interpretare feminină.

SINOPSIS

Filmul "După dealuri/ Beyond the Hills" spune povestea a două fete, Alina şi Voichiţa, care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Din distribuţia filmului lui Mungiu fac parte Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Dana Tapalagă, Cătălina Harabagiu şi Valeriu Andriuţă. Cristian Mungiu este deţinătorul unui premiu Palme d'Or pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", primit în 2007.

sâmbătă

SUEDIA a câştigat FINALA EUROVISION 2012. Pe ce loc s-a clasat ROMÂNIA

Suedia, marea favorită la Eurovision 2012, s-a clasat pe primul loc în finala concursului desfăşurată sâmbătă seară la Baku, Azerbaidjan, cu piesa "Euphoria", interpretată de Loreen, fiind cea de-a cincea ediţie câştigată, de la succesul din 1974 când ABBA a cucerit publicul cu "Waterloo".
Reprezentanta Suediei a câştigat detaşat cu 372 de puncte, astfel că EUROVISION 2013 se va organiza în această ţară.

Înainte de ediţia din acest an, Suedia a câştigat ultima oară concursul în 1999.

Astfel, Suedia va prelua îndatoririle de gazdă a Eurovisionului pentru anul viitor.

Datele ediţiei din 2013 au fost deja anunţate, semifinalele urmând să aibă loc pe 14 şi 16 mai, iar finala pe 18 mai.

ROMANIA s-a clasat pe locul 12.

Trucuri de nutriţie care ajută la menţinerea siluetei! Cum să ne detoxificăm organismul

Indiferent ce motiv aveŢi ca să vă propuneŢi o dietă sau doar să vă detoxifiaŢi organismul, trebuie să respectaŢi câŢiva paŞi importanŢi:

- Evaluarea stării de sănătate la medicul dumneavoastră, pentru ca schimbarea modului de a vă hrăni să nu cauzeze ceva neplăcut organismului;
- Dacă totul este în ordine cu sănătatea, decizia dumneavoastră nu trebuie să fie amânată;
- Dacă doriŢi să începeŢi, nu vă consideraŢi "pedepsiŢi". Este mult mai bine să vă gândiŢi că efectuarea periodică a unei detoxifieri are mai multe rezultate benefice: tenul este mai curat Şi mai luminos, părul capătă un luciu natural, trupul îŞi recapătă elasticitatea, iar sufletul... întinereŞte;
- AmintiŢi-vă că aliatul cel mai important într-o astfel de cură este apa: consumată înainte de mese sau între mese, la temperatura camerei sau călduŢă, cu lămâie sau frunze proaspete de mentă. Este chiar indicat de către mulŢi specialiŞti ca, după spălatul pe dinŢi de dimineaŢă, să beŢi un pahar cu apă;
- ÎnlocuiŢi micul dejun cu prăjeli Şi pâine cu unt cu unul extrem de reconfortant Şi săŢios: doi biscuiŢi din făină integrală Şi un suc combinat din mere, portocale Şi morcov;
- ÎncercaŢi să mâncaŢi foarte puŢin, dar la interval de două ore, pentru a menŢine activ metabolismul;
- Supa de legume este de preferat să fie tot crudă: trei roŞii foarte coapte, un ardei gras, un căŢel de usturoi, o legătură de pătrunjel, un praf de sare Şi câteva picături de ulei, mixate. PuteŢi ronŢăi Şi doi biscuiŢi din făină integrală, alături de o astfel de supă;
- Pentru cină puteŢi pregăti un grătar din peŞte sau piept de pui cu salată;
- Între mese: fructe, apă cu lămâie, câteva nuci sau alune (prăjite, dar fără sare);
- Nu vă preocupaŢi de cântar, timp de o săptămână (cât durează cura de detoxifiere), pentru ca bucuria scăderii în greutate să fie cât mai mare.

Bute explica infrangerea dureroasa

Lucian Bute a vorbit, la conferinta de presa de dupa meciul cu Carl Froch, despre motivele care au dus la prima sa infrangere la profesionisti.

Extrem de trist, Bute a afirmat ca a vrut sa-i intinda o cursa lui Froch, insa a sfarsit prin a fi pacalit.

"Trebuie sa-i dau credit lui Froch pentru victorie, a avut o strategie buna, m-a surprins, m-a lovit. Cand l-am asteptat pe corzi m-a lovit si acolo am pierdut meciul. Au fost lovituri puternice, croseele de la sfarsitul de reprize le-am simtit puternic. Am vrut sa-l atrag intr-o cursa, de aia l-am asteptat, am crezut ca pot sa-l surprind, l-am si prins o data, dar nu a fost suficient. Am avut insa impresia ca pot continua in ritmul asta. L-am prins si cu un upercut, dar n-a fost foarte puternic. A fost puternic, l-a simtit, mi-a zambit, dar n-a fost foarte puternic", a spus Lucian Bute.

Apoi, Bute a descris infrangerea cu Froch ca fiind cea mai trista seara din cariera.

"Asta e boxul, au pierdut si cei mai mari campioni. Deocamdata, dupa cea mai grea seara pentru mine de cand m-am apucat box, am nevoie de o pauza, iar apoi o sa stau de vorba cu antrenorul si cu promoterul meu si vedem ce decizie luam. E prea devreme acum sa spun ca vreau revansa rapid, trebuie sa ma odihnesc, sa-mi revin si apoi vom lua o decize impreuna", a mai spus Bute.

Lucian Bute a pierdut centura IBF la categoria supermijlocie dupa ce a fost facut KO in runda a cincea de Carl Froch.

Pentru Lucian Bute este prima infrangere suferita de Bute la profesionisti.

Bute si Froch se vor intalni, foarte probabil, in toamna, la Montreal.
C.M.

Iată când sunt pregătite femeile pentru un copil!

Femeile încep să-şi dorească un copil în momentul în care se simt pregătite atât din punct de vedere al organismului, dar şi al ceasului biologic, arată un studiu realizat recent în SUA.
Rezultatele studiului au arătat că ceasul nostru intern, da şi ritmul circadian (ciclul de 24 de ore care cuprinde toate procesele biologice) joacă un rol important în conceperea unui copil. Dacă ritmul circadian este perturbat, atunci fiziologia reproducerii este afectată.

Cercetările anterioare au mai evidenţiat că femeile care lucrează în schimburi, precum asistentele sau însoţitoarele de bord, pot întâmpina dificultăţi în momentul conceperii datorită nepotrivirii dintre ritmul circadian şi ceasul intern.

,,Rezultatele noastre au implicaţii importante pentru sănătatea reproductivă a femeilor, în special a celor care lucrează în schimburi. Persoanele care ţin cont de ritmul circadian sunt cele care au şi o stare de sănătate mai bună, de aceea apar problemele de reproducere în momentul în care femeia suferă de tulburări ale somnului”, a afirmat Keith Summa, autorul studiului şi medic la Universitatea ,,Northwestern” din SUA.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Jurnalul Medical ,,PLoS ONE”.

Românii vor vota doar cu buletinul, cărţile de alegător nu vor mai fi emise - proiect de lege

Românii vor vota doar pe baza actului de identitate, cărţile de alegător urmând să nu mai fie emise, pentru a se elimina condiţionarea exercitării dreptului la vot de aceste documente, anunţă MAI, care a lansat în dezbatere publică un proiect de lege în acest sens.

"Prezentul proiect învederează eliminarea neajunsurilor şi a inadvertenţelor legate de o reglementare neunitară, în sensul că se elimină condiţionarea exercitării dreptului de vot în ţară, de către cetăţenii români, de existenţa cărţii de alegător, comparativ cu cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi care pot vota şi fără carte de alegător", explică Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Prin proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative în vederea eliminării cărţii de alegător ca document în baza căruia se exercită dreptul de vot, se reglementează în mod unitar exercitarea dreptului de vot doar pe baza actului de identitate aflat în termen de valabilitate, astfel cum acesta este definit la art. 2 pct. 32 din Legea nr. 35/2008, cu modificările şi completările ulterioare, se mai precizează în comunicat.

Potrivit Legii 35/2008, actul de identitate este cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul tip CRDS (cetăţean român domiciliat în străinătate), iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

În consecinţă, întrucât cartea de alegător constituie un document care nu are acelaşi rol în cadrul celorlalte procese electorale, documentul de referinţă nu va mai fi emis, personalizat şi eliberat cetăţenilor români, mai spune sursa citată.

Eliminarea cărţilor de alegător a fost avută în vedere atât pentru eliminarea riscului mare de contrafacere a acestui tip de documente, în condiţiile în care acestea aveau elemente minime de siguranţă, cât şi pentru reducerea cheltuielilor cu tipărirea lor, având în vedere că erau distribuite gratuit.

"Prin eliminarea cărţii de alegător ca document în baza căruia se exercită dreptul de vot, acest document nu va mai fi emis, personalizat şi eliberat cetăţenilor români, astfel că demersul va determina reducerea cheltuielilor bugetului de stat, aferente achiziţionării materialelor consumabile necesare", se mai arată în comunicat.

Proiectul de lege este în dezbatere publică începând de vineri, 25 mai.

Aproape jumatate din europeni renunta la vacanta din cauza crizei

Criza ii determina pe 42% dintre europeni, un procent fara precedent, sa renunte la a pleca in vacanta anul acesta, procent situat la cel mai scazut nivel din 2005 si pana acum, arata un barometru al Ipsos-Europ Assistance.

Doar 58% dintre subiectii intervievati din Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Belgia si Austria au declarat ca intentioneaza sa plece in vacanta in aceasta vara, procentajul fiind cu 8% mai mic decat anul trecut. Numarul persoanelor care vor pleca in concediu s-a redus, in principal, din cauza ca italienii, spaniolii si britanicii resimt puternic in bugetele lor efectele crizei, a explicat directorul general al Europ Assistance, Martin Vial, care a precizat ca in tarile in care situatia economica si sociala este incerta, in special cele din sudul Europei, scaderea numarului cetatenilor care pleaca in vacanta este drastica.

Schimbarea de comportament a italienilor, care pana acum erau cei mai favorabili vacantelor (chiar si 2-3 pe an), este cea mai spectaculoasa, procentul celor care au decis sa plece in concediu scazand anul acesta cu 15%. Anul trecut, 78% dintre italieni au fost cel putin intr-o vacanta, in timp ce anul acesta doar 63 de procente si-au declarat intentia de a pleca. De asemenea, spaniolii vor strange cureaua in ceea ce priveste vacanta, pentru ca doar 51% si-au declarat intentia de a pleca, fata de 65 de procente anul trecut. La fel sta situatia si printre britanici, numarul celor care vor pleca in concediu anul acesta fiind cu 10% mai mic (61% anul trecut si 51% anul acesta). Tot in scadere se afla si numarul nemtilor care isi vor face vacanta (55% anul acesta si 60% anul trecut, al austriecilor (59% anul acesta si 64% anul trecut) ai al belgienilor (59% anul acesta si 62% anul trecut).
Doar francezii au o parere contra curentului – 70% si-au planificat deja vacanta, cu 2% mai mult decat anul trecut.


45% dintre europeni vor face economii in vacanta

Jumatate din cei care au declarat ca si-au facut deja planuri de vacanta au decalarat ca vor face economii mai mult decat anul trecut, asa ca si-au alocat un buget mai mic si sejurul va fi mai scurt, de doar o saptamana.
In ceea ce priveste destinatia, nu a mai fost aleasa dupa preferinte, pretul fiind cel care a primat. Francezii, de exemplu, au ales sa plece in concediu in tara lor sau in Marea Britanie pentru a cheltui mai putin.

vineri

Încă nu ştim să ne spălăm pe dinţi! Vezi care este metoda corectă

Mare parte din europeni nu stăpânesc încă tehnica recomandată de specialişti pentru igienizarea corectă a danturii. Iar românii nu fac excepţie.

Un Eurobarometru realizat anul trecut situa România pe ultimul loc la capitolul sănătate orală. Potrivit studiului european, 66% din conaţionali nu merg nici măcar o dată pe an la dentist. De asemenea, suntem codaşi la consumul de pastă de dinţi pe cap de locuitor şi la frecvenţa cu care ne schimbăm periuţa. „Igiena deficitară favorizează acumularea plăcii bacteriene şi a tartrului, care duc la afecţiuni ale gingiei sau ale ligamentelor dentare, la apariţia cariilor şi, în final, la fracturarea dinţilor şi la pierderea lor", spune medicul stomatolog Raluca Drăghici de la Clinica Imperial Dent din Bucureşti.
O altă statistică recentă, realizată de această dată în Suedia, la Universitatea Gothenburg, arată că o persoană din yece nu ştie să se spele corect pe dinţi pentru a preveni apariţia cariilor. Mulţi dintre voluntari nu se spălau nici măcar de două ori pe zi şi îşi clăteau gura după folosirea periuţei, îndepărtând astfel efectul pastei de dinţi cu fluor asupra danturii.

Metoda corectă

-Perii periuţei trebuie să formeze un unghi de 45 de grade cu gingia şi să nu fie niciodată perpendiculari pe dinţi. Mişcă periuţa cu mişcări circulare scurte, de câteva ori, pe fiecare faţetă a fiecărui dinte.
-Periază suprafaţa vizibilă a fiecărui dinte, de sus şi de jos, menţinând unghiul dintre perii periuţei şi gingie.
-Foloseşte aceeaşi metodă şi pentru faţa interioară a dinţilor.
-Pentru a curăţa suprafaţa interioară a dinţilor din faţă, ţine periuţa vertical şi realizează câteva mişcări circulare cu vârful periuţei.
-Periază apoi partea danturii cu care mesteci.
-Nu este necesar să-ţi periezi şi limba, arată cele mai noi studii.

Ce mai recomandă specialiştii

Potrivit specialiştilor Asociaţiei Dentiştilor Britanici, periuţa ar trebui să aibă capul mic, pentru a ajunge mai uşor în zonele greu accesibile. Majoritatea persoanelor ar trebui să opteze pentru peri moi sau medii. Mişcările circulare sunt mai eficiente decât vechea metodă recomandată, de periere a dinţilor de sus în jos. Perierea dinţilor trebuie să dureze nu mai puţin de două minute şi trebuie realizată de două ori pe zi.
Pasta de dinţi ar trebui să conţină fluor într-o concentraţie de cel puţin 1,350 ppm.
O etapă extrem de importantă şi ignorată de majoritatea dintre noi este utilizarea aţei dentare, care previne acumularea tartrului şi a bacteriilor în spaţiile interdentare în care periuţa nu ajunge.

Amendă maximă pentru Antena 1 din cauza lui Capatos

Postul de televiziune Antena 1 a fost sancţionat cu 200.000 de lei, amenda maximă, pentru emisiunea „Un show păcătos“, realizată de Dan Capatos.

Sancţiunea a venit în urma scandalului făcut de invitaţii lui Capatos. Realizatorul a încălcat dispoziţiile din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care-l obligă să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios şi să le solicite celor din platou să probeze acuzaţiile, potrivit unei comunicări CNA.

În emisiunile cu pricina, invitaţii lui Dan Capatos se certau ca la uşa cortului, minute în şir, folosind un limbaj de mahala.

Consiliul a decis sancţionarea postului Antena 1 cu amendă în cuantum de 200.000 de lei. În mai multe ediţii ale emisiunii de divertisment „Un show păcătos”, difuzate în perioada martie-mai 2012, nu au fost respectate dispoziţiile art. 3 alin. 1 din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, cu privire la obligaţia radiodifuzorilor de a asigura „divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului”, raportate la prevederile art. 34 alin. 1 şi art. 40 alin. 1, 2 şi 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, referitoare la respectarea dreptului la propria imagine şi la obligaţiile pe care le au moderatorii, printre care acelea de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios şi de a solicita ferm interlocutorilor „să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile”.

Consiliul a avut în vedere rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a reclamaţiilor primite la CNA pentru diferite ediţii ale respectivei emisiuni.

Fragment din una dintre emisiunile petru care a fost amendat Capatos:

Cristian Gog a înnebunit! S-a îngropat într-un sicriu de gheaţă! Vezi ce record dement vrea să bată

Mai mulţi muncitori din Cluj au lucrat de zor pentru a îi amenaja mormântul lui Cristian Gog! Cu ocazia zilelor Clujului, acesta vrea să facă un număr cu adevărat nebunesc.

UPDATE 20:48: Starea de sănătate a lui Gog este bună, medicii de pe ambulanţă nu pleacă de lângă el şi au spus că viaţa lui nu este în pericol. Chiar dacă va sta mai mult de 2 ore şi 35 de minute, recordul lui nu va intra în Guinness Book deoarece nici un reprezentant al lor nu a fost prezent din motive ce au ţinut de lipsa timpului pentru organizarea numărului de iluzionism.

UPDATE 20:40: Mentalistul trebuie să mai stea 21 de minute pentru a stabili un nou record!!!

UPDATE 20:36: În mod neoficial, Cristian Gog a bătut recordul mondial de 2 ore şi 35 de minute al lui Victor Cerra!

UPDATE 20:21: Chiar dacă a intrat la ora 18:00 în sicriu, Gog a pornit cronometrul la ora 18:25. Neoficial, stă în gheaţă de 2 ore şi 22 de minute. Oficial, stă de două ore!

Deasupra sicriului s-a pus un alt bloc de gheaţă, mai scurt decât celelalte pentru a îi lăsa o fereastră la cap prin care să se poată comunica cu el în cazul unor incidente neplăcute.


Sicriul a fost expus în Piaţa Unirii şi pentru această probă, Gog a purtat doar un trening subţire şi a fost învelit în folie. Cristian Gog nu a spus nimic înainte de acest experiment, fiind foarte concentrat. Sicriul este construit din mai multe blocuri de gheaţă aşezate în jurul mentalistului. Peste el s-au turnat saci de cuburi din gheaţă.

Recordul mondial este de două ore şi 35 de minute petrecute în gheaţă şi îi aparţine lui Victor Cerra, informează ştiridecluj.ro.

Mentalistul a intrat în sicriu la ora 18:00, dar a pornit cronometrul la ora 18:25, când ultimul bloc de gheaţă a fost plasat deasupra lui.


SEVERINUL IN ALERTA!!!




joi

Guvernul interzice contracte de servicii juridice şi taie costuri de protocol în instituţii şi regii

Guvernul va interzice instituţiilor publice, regiilor autonome şi companiilor naţionale să mai contracteze servicii de consultanţă şi asistenţă juridică dacă dispun deja de personal propriu de specialitate şi va obliga conducerea acestora să diminueze cu 30% cheltuielile de personal şi deplasări.

Excepţii de la interdicţia de achiziţionare a serviciilor juridice nu vor fi posibile decât cu acordul Guvernului sau al consiliilor locale şi judeţene, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

Documentul interzice autorităţilor şi instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiilor autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică să achiziţioneze servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi/sau reprezentare.

"În situaţii temeinic justificate", în care activităţile juridice de consultanţă, asistenţă şi/sau reprezentare nu pot fi asigurate de către personal de specialitate juridică angajat în aceste entităţi, pot fi achiziţionate servicii de această natură numai cu aprobarea Guvernului, pentru autorităţi centrale, regii autonome şi companiile naţionale, respectiv a Consiliilor locale sau judeţene, pentru autorităţile şi regiile locale, este unica excepţie acceptată de Executiv.

Proiectul mai obligă conducătorii instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, să diminueze cu 30% cheltuielile de protocol şi costurile cu deplasările în străinătate, în semestrul II al acestui an faţă de cheltuielile aferente perioadei similare de anul trecut, fiind însă exceptate cheltuielile de protocol şi cu deplasările pentru proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile, pentru participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, precum şi cheltuielile cu deplasările în străinătate ale poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care desfăşoară misiuni în cadrul forţelor de menţinere a păcii.

Miniştrii, miniştrii delegaţi, secretarul general al Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat, personalul încadrat în funcţii asimilate acestora, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali, precum şi înalţii funcţionari publici, pe perioada deplasărilor în străinătate, pot fi însoţiţi de cel mult două persoane.

În cazul deplasărilor în străinătate, delegaţiile ministerelor, Secretariatului General al Guvernului, instituţiilor publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor, instituţiilor şi autorităţilor publice ale administraţiei publice locale, pot fi alcătuite tot din maximum două persoane.

Sunt exceptate de la această limitare deplasările la instituţiile Uniunii Europene şi ale NATO, deplasările personalului forţelor armate la misiuni, exerciţii, antrenamente, ceremoniale şi activităţi conexe
organizate în afara teritoriului statului român, deplasările la reuniunile de cooperare transfrontalieră, deplasările poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care desfăşoară misiuni în cadrul forţelor de menţinere a păcii, precum şi deplasările din cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

În cazuri temeinic justificate, la propunerea ordonatorilor principali de credite, majorarea numărului de persoane din delegaţie poate fi aprobată de către prim-ministrul sau vicepremier pentru miniştrii,
miniştrii delegaţi, secretarul general al Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat, personalul încadrat în funcţii asimilate acestora din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice ale administraţiei publice centrale, înalţii funcţionari publici, precum şi pentru delegaţiile alcătuite din experţi din cadrul ministerelor, Secretariatului General al Guvernului, instituţiilor publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor, respectiv de către Consiliile locale sau Consiliile judeţene pentru primari, viceprimari, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali, precum şi pentru delegaţiile alcătuite din experţi din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice ale administraţiei publice locale.

Acelaşi document mai interzice instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, să efectueze cheltuieli pentru achiziţionarea şi/sau elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate şi a altor studii aferente obiectivelor de investiţii, dacă în ultimii 5 ani bugetari au fost întocmite şi înregistrate în contabilitate studii având acelaşi obiect (caz în care studiile existente vor fi actualizate) sau dacă obiectivul de investiţii publice nu va putea fi inclus în programul de investiţii publice în anul bugetar următor. Şi în acest caz sunt exceptate studiile întocmite în vederea accesării de fonduri externe nerambursabile.

Din fonduri publice pot fi achiziţionate tipărituri şi alte bunuri pentru acţiunile de reprezentare şi protocol, precum şi pentru zile festive şi onomastice numai pentru cele organizate la nivelul preşedintelui României, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor, primului-ministru, preşedintelui Curţii Constituţionale, preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintelui Curţii de Conturi, miniştrilor şi celorlalţi conducători ai instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale cu rol de ordonator principal de credite.

În schimb, companiile naţionale şi regiile autonome care au înregistrat pierderi în anul precedent nu pot achiziţiona tipărituri şi alte bunuri pentru zile festive şi onomasticem, exceptate fiind acţiunile de
reprezentare şi protocol aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Toate aceste măsuri sunt incluse într-un plan de reducere a cheltuielilor publice, prin care Guvernul mizează pentru acest an pe economii la bugetul general consolidat de 1,86 miliarde lei.

Cel mai mare producător de PC-uri va concedia 27.000 de angajaţi. Concedierile sunt absolut necesare pentru supravieţuirea pe termen lung a companiei

Hewlett Packard (HP), cel mai mare producător de PC-uri, va concedia în următorii doi ani aproximativ 27.000 de angajaţi, reprezentând 8% din personalul total, în încercarea de a-şi revigora creşterea şi pentru a economisi 3,5 miliarde dolari pe an, transmite Reuters.

Acţiunile companiei au urcat cu 11% după anunţarea planului de concedieri.

Planul va fi implementat în principal prin oferte de pensionare anticipată şi va genera economii anuale de 3-3,5 miliarde dolari începând din anul fiscal 2014, când compania estimează că va finaliza concedierile.

HP, care are peste 300.000 de angajaţi la nivel global, a anunţat miercuri seara că profitul net a scăzut cu aproape 31% în trimestrul al doilea fiscal, perioada februarie-aprilie, la 1,59 miliarde dolari, de la 2,3 miliarde dolari în intervalul corespunzător al anului trecut.

Veniturile companiei au coborât totodată cu 3%, la 30,69 miliarde dolari.

Deşi în scădere, rezultatele companiei au depăşit aşteptările analiştilor de pe Wall Street.

"Concedierile afectează vieţile oamenilor, dar în acest caz sunt absolut necesare pentru supravieţuirea pe termen lung a companiei. Este o măsură cu impact larg. Va a atinge toate părţile HP", a afirmat directorul general al companiei, Meg Whitman.

Ea a precizat că o treime dintre concedieri vor avea loc în Statele Unite, iar compania va constitui în acest an un provizion de 1,7 miliarde de dolari pentru planul de reducere a personalului.

Whitman vrea să investească economiile astfel obţinute în cercetare şi dezvoltare, în special la divizia de PC-uri şi imprimante.

Analiştii se aşteptau la rezultate sub aşteptări din partea HP pentru trimestrul al doilea, în special ţinând cont de raportul financiar dezamăgitor prezentat marţi de Dell pentru aceeaşi perioadă. HP a ratat de obicei, în ultimele 18 luni, chiar şi propriile estimări.

Acţiunile Dell au scăzut miercuri cu 17% după venituri şi profit sub estimări în trimestrul februarie-aprilie şi o prognoză dezamăgitoare privind afacerile din următoarele trei luni.

Piaţa PC-urilor este în declin, din cauza cererii tot mai ridicate pentru smartphone-uri şi tablete.

Cum a ajuns o femeie să câştige 1,5 milioane de euro pe oră

Gina Rinehart (58 de ani), din Australia, este cea mai bogată femeie din lume. Femeia de afaceri câştigă, pe oră, nu mai puţin de 1,5 milioane de euro, conform clasamentului celor mai bogaţi 200 de australieni, publicat astăzi.

Conform clasamentului Forbes pe anul 2011, publicat în luna martie, Gina Rinehard ocupa cea de-a patra poziţie în topul celor mai bogate femei din lume. Acum, însă, ţinând cont că averea ei creşte cu 65% în fiecare an, ar putea ocupa primul loc în clasamentul celor mai bogate femei din lume, averea sa fiind estimată la 22,6 miliarde de euro, relatează news.com.au

Gina Rinehart este fiica magnatului minier Lang Hancock şi moştenitoarea imperiului Hancock Prospecting, specializat în minereuri de fier. Rinehart este, în acelaşi timp, principal acţionar al grupului de presă australian Fairfax, principalul concurent al lui Robert Murdoch.

Curtea Constituţională a respins ordonanţa privind confiscarea banilor primarilor

Curtea Constituţională a decis, joi, că este neconstituţional textul din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 15, din 8 mai 2012, referitor la sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi acordate unităţilor administrativ teritoriale.

Curtea Constituţională (CC) a admis sesizarea Avocatului poporului referitoare la neconstituţionalitatea articolului V, alineatul 1, teza I, din OUG 15/2012 privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi al finanţelor publice.

"Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unităţilor administrativ-teritoriale în anul 2012 prin Hotãrârea Guvernului 255/2012 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetarã la dispozia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital, precum şi pentru cofinanþarea unor proiecte cu finanţare externã nerambursabilă, neutilizate pânã la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se restituie de către ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, în contul din care acestea au fost încasate" - este textul declarat neconstituţional de către CC.

În cadrul dezbaterilor s-a susţinut că textul încalcă articolul 120 din Constituţiei, care stipulează că administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice.

Mai mult, s-a arătat că emitentul actului administrativ nu îşi poate revoca propriul act pentru considerente de oportunitate, aceasta putându-se face doar pentru motive de nelegalitate.